Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Ομάδες ενόπλων έκλεψαν εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών

Ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια από τις οποίες φέρεται πως είναι προσκείμενη στη Χαμάς, έκλεψαν τον προηγούμενο μήνα 66 εκατ. ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζών στη Γάζα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση σε ένα έγγραφο που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε «ορισμένους διεθνείς εταίρους» της, όπου περιγράφει τις διαρρήξεις, μία εκ των οποίων έγινε στο κυριότερο υποκατάστημά της στην Πόλη της Γάζας.

Στις 16 Απριλίου υπάλληλοι «διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν ανοίξει μια τρύπα στην οροφή της αίθουσας των χρηματοκιβωτίων», εξηγεί η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι οι δράστες πήραν κασέτες με χαρτονομίσματα που περιείχαν ισραηλινά σέκελ αξίας που ισοδυναμεί με 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Το πρωί της επόμενης ημέρας, 17 Απριλίου, «ένοπλες ομάδες», εξοπλισμένες με εκρηκτικά, πήγαν και πάλι στο κτίριο για να ανατινάξουν το τσιμεντένιο πλαίσιο που είχε φτιαχτεί την προηγουμένη ώστε να προστατευθούν τα χρήματα. Άνοιξα τρία χρηματοκιβώτια και πήραν διάφορα χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 29 εκατ. ευρώ.

Στις 18 Απριλίου δέχτηκε επίθεση το δεύτερο υποκατάστημα, το σημαντικότερο στο κέντρο της πόλης, από μια ομάδα ανδρών που δήλωσαν ότι ανήκουν «στις ανώτατες αρχές της Γάζας» - διατύπωση που παραπέμπει στη Χαμάς, σύμφωνα με τη Le Monde. Οι δράστες έφυγαν αφού πήραν 33,6 εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο ισραηλινός στρατός «κατέσχεσε (στη Γάζα) ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» που ανήκε στην Τράπεζα. Η Le Monde επικαλείται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που τον Φεβρουάριο ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν χρήματα που αντιστοιχούσαν σε «πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» ώστε να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς.

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Παλαιστίνης, λόγω του πολέμου, να προστατεύσει τα χρήματα της αλλά και το πόσο δύσκολο είναι για τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ρευστό χρήμα. Μόνο δύο ATM λειτουργούν ακόμη, στη Ράφα και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όταν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρίες Γαζαίων, που επιβεβαιώνονται από τα βίντεο ασφαλείας, ένοπλοι μασκοφόροι στέκονται δίπλα στα ΑΤΜ και ζητούν ένα ποσοστό από τα χρήματα που αποσύρουν οι καταθέτες.

Tags
Back to top button