Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Υγείας να απενταχθούν τα σκευάσματα Lonarid - N tb και Lοnalgal tb από τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με το
Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, για το οποίο δεν υπάρχει γενόσημο, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση κυρίως για τους ασθενείς που το λαμβάνουν για μεγάλο διάστημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το φάρμακο, που ανήκε στην εταιρεία Boehringer Ingelheim πωλήθηκε στη Lavipharm, η οποία έθεσε ως όρο να βγει από τη λίστα, προκειμένου να αναλάβει τη διάθεσή του. "Το deal μεταξύ δύο εταιρειών δεν μπορεί να είναι πάνω από την ανάγκη των ασθενών", σχολίασε στο iatronet.gr ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Ιωάννης Δαγρές.
Ομάδα φαρμακοποιών, υπό τον κ. Δαγρέ εξέδωσαν σήμερα την εξής ανακοίνωση:
Το γνωρίζατε; Σαν σήμερα το 1886 κυκλοφόρησε η Coca Cola ως ...φάρμακο για τον πονοκέφαλο
"Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στις 29-4-2024 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb. & LONALGAL tb. απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, δηλαδή οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να πληρώνουν εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Θυμίζουμε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.
Θυμίζουμε επίσης ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.
Γι΄ αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.
Τέλος θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.
Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας.
Η Κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.
Δαγρές Γιάννης
Αντιπρόεδρος ΦΣΑττικής-ΝΠΔΔ
Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ
Σαρδέλης Χαράλαμπος
Μέλος ΔΣ ΦΣΘεσαλονίκης-ΝΠΔΔ
Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ
Σκουντάκης Αριστοτέλης
Πρόεδρος ΦΣΗρακλείου-ΝΠΔΔ
Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ
Σταματάκος Αλέξανδρος
Αντιπρόεδρος ΦΣΚέρκυρας-ΝΠΔΔ
Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ".