Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε την Κυριακή ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέλαβε το άγαλμα της ελληνικής θεάς Περσεφόνης, το οποίο κατασχέθηκε από τις βρετανικές αρχές το 2011 στο αεροδρόμιο Heathrow.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι η παράδοση του κλεμμένου αγάλματος πραγματοποιήθηκε σε τελετή που περιελάμβανε τον κορυφαίο Λίβυο διπλωμάτη στο Λονδίνο, Mohamed Elkoni και τον επικεφαλής του ελληνικού και ρωμαϊκού τμήματος στο Βρετανικό Μουσείο, Peter Higgs.
«Η διαδικασία αποκατάστασης του αγάλματος πέρασε από πολλά νομικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά στάδια».
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Guardian, «Το καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα, που χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και πιθανώς απεικονίζει την Περσεφόνη, θα είχε στερεωθεί σε τάφο σε νεκροταφείο στην αρχαία πόλη της Κυρήνης».
«Έχει βραχιόλια φιδιού σκαλισμένα στους καρπούς της και κρατά μια μικρή κούκλα», ανέφερε το μουσείο. Αποτελεί «ένα από τα πιο σπάνια από τα ταφικά αγάλματα», σύμφωνα με το άρθρο.
Αυτό το «εξαιρετικά σπάνιο» άγαλμα της Περσεφόνης λεηλατήθηκε από την αρχαία Λιβυκή πόλη Σαχάτ, (ή την Κυρήνη, όπως ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες), και η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1982.
Ο Ιορδανός Riad al Qassas επιχείρησε να εισαγάγει το άγαλμα το 2011 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι ανήκε στην οικογένειά του από το 1977. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα προέρχεται από την Τουρκία, χρονολογείται γύρω στον 17ο αιώνα, και ότι η αξία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 110.000 $ (72.000 £). Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση της British Daily Mail, το 1.800 ετών άγαλμα στην πραγματικότητα αξίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια λίρες.
Ο Επαρχιακός δικαστής Τζον Ζάνι δήλωσε στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι το άγαλμα δεν αποτελεί κτήμα του Στέμματος.
Το άρθρο του Guardian εκανε αναφορά και στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Ένα σημαντικό μέρος του έργου του μουσείου για την πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει τη στενή συνεργασία μας με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ασχολούνται με την παράνομη διακίνηση πολιτισμικών έργων. Αυτή η υπόθεση είναι ένα ακόμα καλό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που έχουμε από την συνεργασία για την καταπολέμηση των κλοπών αρχαίων έργων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».