Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Λίβανος - ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις

Λίβανος: Στους 558 αυξήθηκαν οι νεκροί από τα πλήγματα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο αυτήν την εβδομάδα για να γλιτώσουν από τη βία, αποκάλυψε ο ΟΗΕ, την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ. 

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την εξαιρετική ανησυχία τους στην απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και την περασμένη νύχτα, και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Μάθιου Σόλτμαρς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Αυτοί οι νέοι εκτοπισμοί έρχονται να προστεθούν στους 112.000 εκτοπισμένους από τον Οκτώβριο» του 2023, παρατήρησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef) στον Λίβανο, Έτι Χίγκινς, από τη Βηρυτό.

Νέα πλήγματα μετά τους 558 θανάτους

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ,μετά τους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τη Δευτέρα τον θάνατο 558 ανθρώπων. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης αυξάνονται. 

Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στην υγεία σκοτώθηκαν και 16 μέλη πληρώματος ασθενοφόρων τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη βία και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων», δήλωσε από την πλευρά της εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Τραυματίστηκαν σχεδόν 6.400 άνθρωποι σε μία εβδομάδα 

Ακόμη πιο εντατικά έγιναν τα πυρά μετά το κύμα φονικών εκρήξεων σε βομβητές και γουόκι τόκι, που αποδίδονται από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, όπως και το πλήγμα του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, με δεκάδες θανάτους. 

Από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 6.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Από τη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, ο δρ Αμπντινασίρ Αμπουμπακάρ, εξήγησε πως τουλάχιστον το 90% των τραυμάτων κατά τις εκρήξεις των ασυρμάτων «είναι στο πρόσωπο και στα άκρα, ιδιαίτερα στα χέρια».

Άμεση αποκλιμάκωση ζητά η Unicef 

Η Unicef απηύθυνε επείγουσα έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και υγειονομικών.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Η βία αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε η εκπρόσωπος της Unicef.

Πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη βοήθειά τους στον Λίβανο προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ήταν ήδη καταστροφική πριν από την κλιμάκωση.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι πολύ χαοτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNCHR.

«Είναι μία περιοχή που ήταν ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο και μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο», είπε.
 

Tags
Back to top button