«Οι περισσότερες» γαλλικές εταιρείες «δεν θα μπορέσουν» να παραμείνουν στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.
Οι επιχειρήσεις αυτές «δεν θα μπορέσουν να μείνουν διότι χρειάζεται να πληρώνονται για τα προϊόντα που παραδίδουν και κατασκευάζουν στο Ιράν και δεν μπορούν να πληρώνονται διότι δεν υπάρχει ένας κυρίαρχος και αυτόνομος ευρωπαϊκός οικονομικός θεσμός», εξήγησε ο Λεμέρ.
«Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε κυρίαρχους και αυτόνομους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς που θα επιτρέπουν τα κανάλια χρηματοδότησης μεταξύ των γαλλικών, των ιταλικών, των γερμανικών, των ισπανικών εταιρειών και των εταιρειών οποιασδήποτε χώρας του πλανήτη διότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιλέγουμε ελεύθερα και κυρίαρχα με ποιους θέλουμε να έχουμε εμπορικές σχέσεις», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.
Η απόλυτη κυριαρχία του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές καθιστά δύσκολο για οποιαδήποτε διεθνή εταιρεία να αγνοήσει τις απειλές περί επιβολής κυρώσεων εναντίον της από τις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ο οικονομικός χωροφύλακας του πλανήτη και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να γίνει ο οικονομικός χωροφύλακας του πλανήτη, εναπόκειται σε εμάς να αποκτήσουμε τα εργαλεία ώστε να μην είμαστε θύματα αυτής της επιλογής», αντέδρασε ο Λεμέρ.
Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράν, όπως ο όμιλος PSA ο οποίος πούλησε 444.600 οχήματα στη χώρα αυτή πέρυσι.
Η Total έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν θα ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο στο οποίο συμμετέχει στο Ιράν, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, αν δεν λάβει εξαίρεση από τις αμερικανικές αρχές.
Αντίθετα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault Κάρλος Γκοσν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εταιρεία θα παραμείνει στο Ιράν, αν και θα περιορίσει τις δραστηριότητές της.