Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του Βλ. Πούτιν, αλλά ότι έγινε η αρχή ενός διαλόγου για κάποια ακανθώδη ζητήματα.
Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο, αλλά ξεκίνησε ένας διάλογος σε κάποια ακανθώδη ζητήματα, δήλωσε το Σάββατο ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε. Κανείς δεν περίμενε να λυθεί κάποιο από το προβλήματα σε αυτή την συνάντηση. Αλλά ήταν η αρχή ενός διαλόγου σε κάποια ακανθώδη προβλήματα και θα ξεκινήσουμε τώρα να συνεργαζόμαστε», τόνισε ο ΜακΜάστερ σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν «ευρεία και επί της ουσίας».
Παράλληλα τόνισε ότι η εκεχειρία που θα τεθεί από σήμερα Κυριακή σε ισχύ στην νοτιοδυτική Συρία αποτελεί για τις ΗΠΑ μια «προτεραιότητα» και ένα «σημαντικό βήμα» για την ειρήνη, κρίνοντας εvθαρρυvτική τηv πρόoδo που συντελέστηκε για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.
Πούτιν και Τραμπ θέλουν να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο χθες Σάββατο για νέο ξεκίνημα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις μετά την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, αν και η φερόμενη παρέμβαση του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις.
«Ο Τραμπ που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι διαφορετικός από τον πραγματικό Τραμπ. Αντιλαμβάνεται με εντελώς επαρκή τρόπο τον συνομιλητή του, απαντά γρήγορα στις ερωτήσεις», δήλωσε ο Πούτιν μία ημέρα μετά την πρώτη τους τετ-α-τετ επαφή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Γερμανία.
Οι δύο ηγέτες άφησαν στην άκρη τις διμερείς τους διαφωνίες και εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν μπροστά, όπως δήλωσαν οι αντιπροσωπείες τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε προσωπική επαφή» και «δημιουργήθηκαν οι βάσεις» για μια αμερικανορωσική συμφωνία, εκτίμησε ο Πούτιν.
«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον μερικώς το επίπεδο της συνεργασίας που χρειαζόμαστε», διαβεβαίωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ποτέ καλή σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκάτοχο του Τραμπ, και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ τον Ιανουάριο οι ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα διαλύθηκαν εξαιτίας της υποψίας για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.
Για το θέμα αυτό ο Τραμπ «έθεσε πολλές ερωτήσεις», σύμφωνα με τον Πούτιν.
«Του έδωσα διευκρινίσεις. Μου φάνηκε ότι ικανοποιήθηκε από αυτές τις απαντήσεις» και ότι «τις δέχθηκε», σχολίασε, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα είχε πει την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Τραμπ «ήθελε να τον κοιτάξει στα μάτια» και να του πει «γνωρίζουμε ότι αναμειχθήκατε στις εκλογές μας (…) σταματήστε», δήλωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Και πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έκανε ακριβώς αυτό που πιστεύαμε ότι θα κάνει, το αρνήθηκε», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Χέιλι, η ρωσική εκδοχή είναι ότι «η Ρωσία προσπαθεί να περισώσει την αξιοπρέπειά της. Και δεν μπορεί».
Επιλέγοντας να μην επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα αυτό, ο Πούτιν επικεντρώθηκε «στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνεργασίας» με τον Τραμπ, δηλαδή την τελευταία ρωσοαμερικανική συμφωνία για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία τίθεται σήμερα σε εφαρμογή.
«Μου φαίνεται ότι η θέση των ΗΠΑ (για τη Συρία) έχει γίνει πιο ρεαλιστική», σχολίασε.
«Υπάρχει κοινή κατανόηση για το γεγονός ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στο μεταξύ ο ρωσικός Τύπος δεν δίστασε να συγκρίνει τη χειραψία Τραμπ- Πούτιν στο Αμβούργο με αυτή των Ρώσων και των Αμερικανών στρατιωτών που συναντήθηκαν στο Τοργκάου το 1945 κατά την προέλασή τους ενάντια στους ναζί.
«Συνάντηση στον Έλβα», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Moskovskii Komsomolets. «Όλος ο κόσμος περίμενε αυτή τη χειραψία», σχολίασε η Komsomolskaia Pravda.
Ο Τραμπ κέρδισε υποχωρήσεις στο θέμα του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγήςΟι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη έκαναν χθες Σάββατο υποχωρήσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα πολύ ευαίσθητα θέματα του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής, με την ελπίδα να παραμείνουν οι ΗΠΑ στους κόλπους της G20. Η τελική ανακοίνωση της συνόδου στο Αμβούργο φέρει τα σημάδια των διαφωνιών μεταξύ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και του υπόλοιπου κόσμου.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα, η G20 επισημαίνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομόνωσή τους στο θέμα: όλες οι άλλες χώρες τονίζουν στο κείμενο της ανακοίνωσης ότι αυτή η διεθνής συμφωνία είναι «μη αναστρέψιμη».
«Εκεί που δεν υπάρχει ομοφωνία, η τελική ανακοίνωση υπογραμμίζει τις διαφωνίες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου στο Αμβούργο.
Ωστόσο αργότερα η Τουρκία έσπασε το κοινό μέτωπο, απειλώντας να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα.
«Μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, η θέση μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μη επικύρωσης (της Συμφωνίας) από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους από το Αμβούργο.
Επεσήμανε ότι η Γαλλία, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, υποσχέθηκε στην Τουρκία οικονομικές αποζημιώσεις που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.
Παράλληλα οι ΗΠΑ του Τραμπ πήραν λευκή επιταγή από τη G20 να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική. Το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι θα βοηθήσουν άλλες χώρες του κόσμου «να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα».