Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Le Monde: «Εμβάθυνση του σκεπτικισμού των Ιταλών ο διορισμός ενός πρώην τεχνοκράτη του ΔΝΤ»

Δίνοντας εντολή σε έναν πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ενδέχεται να εμβαθύνει τον ευρωσκεπτικισμό των Ιταλών, γράφει η Le Monde στο σημερινό κύριο άρθρο της.

Και προσθέτει: «Η επιλογή αυτή ενέχει την απειλή να μετακυλιστεί η ιταλική κρίση στο σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν έχει τέλος. Ξεκίνησε ως πολιτική κρίση, μετασχηματίστηκε σε θεσμική κρίση και τώρα κινδυνεύει να μεταφερθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αρνούμενος να αποδεχθεί ως πρωθυπουργό τον άνθρωπο που πρότεινε ο συνασπισμός της Λίγκα (δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (αντισύστημα), επειδή ήταν ανοιχτά αντίθετος με το ευρώ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα άλυτο πρόβλημα: από τη μια να δεχτεί να αφήσει την οικονομία στα χέρια του Πάολο Σαβόνα ξέροντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή κρίση, αφού οι ενστάσεις του για το ευρώ ήταν δημόσιες. Και από την άλλη, να χρησιμοποιήσει το βέτο του σε αυτή την επιλογή και να ανοίξει το δρόμο σε μια περίοδο αβεβαιότητας και νέων εκλογών.

Ανάμεσα στα δύο κακά, ο ιταλός πρόεδρος επέλεξε το λιγότερο κακό, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωζώνη.

Ωστόσο, επιλέγοντας έναν τεχνοκράτη του ΔΝΤ ο Ματαρέλα ενδέχεται αν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα. Από τη μια, ασκώντας το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος δίνει την αίσθηση στους ψηφοφόρους των αντισυστημικών κομμάτων ότι δεν σέβεται την ψήφο τους.

Και από την άλλη, δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κάρλο Κοταρέλι, έναν πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ, ο οποίος ενσαρκώνει την λογική της λιτότητας, κινδυνεύει να εμβαθύνει τον ευρωσκεπτικισμό, την ώρα που όλο και περισσότεροι Ιταλοί κατηγορούν το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ότι αποφασίζουν για την τύχη τους. Αυτή η επιλογή του Κοταρέλι υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει την δυναμική της Λίγκας στις νέες εκλογές, η οποία πήρε κι άλλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Οι αγορές το κατάλαβαν. Αντί να τις καθησυχάσει, η επιλογή του Κοταρέλι και η προοπτική των νέων εκλογών που θα αυξήσουν ενδεχομένως τα ποσοστά της Λίγκας, ανέβασαν τα σπρεντ στα ουράνια. Το κόκκινο καμπανάκι για την εμπιστοσύνη των αγορών έφτασε την Δευτέρα στο υψηλότερο σημείο από το 2013. «Οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα, ο λαός και η πραγματική ζωή θα αντιμετωπίσουν τις παλιές κάστες και αυτούς τους κυρίους με τα σπρεντ!», δήλωσε φανφαρόνικα ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας (δεξιά).

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες να σταματήσει ο μαύρος κατήφορος. Αναγκαίο είναι οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά δίνοντας μαθήματα στους Ιταλούς. Η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για την ιταλική κρίση, ειδικά γιατί δεν συμπαραστάθηκε στην Ιταλία στο μεταναστευτικό. Πρέπει τώρα η ΕΕ να πείσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους, χωρίς να τους προσβάλλει, ότι οι δήθεν αντισυστημικές θέσεις των υποψηφίων θα σκοτώσουν την ιταλική οικονομία και κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αφού οι επόμενες εκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον του ευρώ.

Υπάρχει και το παράδειγμα της Ελλάδας. Αφού εξέφρασαν την αγανάκτησή τους απέναντι στις Βρυξέλλες οι Έλληνες τελικά άλλαξαν γνώμη το 2015, και εκτίμησαν ότι η έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έδινε λύσεις. Αυτό το παράδειγμα καλό είναι να το μελετήσουν στην ΕΕ. Ανάμεσα στο φόβο να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και τον θυμό εναντίον της, ποιό συναίσθημα θα νικήσει; Οι Ιταλοί θα το επιλέξουν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button