Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Λάνθιμος, Φιλίππου και Ματζιαράκη οι τρεις Έλληνες που θα περπατήσουν στο «κόκκινο» χαλί (φωτό, βίντεο) (upd)

Με άρωμα Ελλάδας θα είναι η φετινή 89η τελετή βραβείων Όσκαρ καθώς τρεις Έλληνες, Λάνθιμος, Φιλίππου και Ματζιαράκη θα περπατήσουν στο «κόκκινο» χαλί ως υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο.

Στα Όσκαρ, όπου θα λάβουν χώρα στο Λος Αντζελες στις 26 Φεβρουαρίου,  ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, επτά χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα» που έφτασε μέχρι την πεντάδα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας,  διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Αστακός» («The Lobster»).

Η Δάφνη Ματζιαράκη, από την πλαυρά της διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους» για την ταινία «4.1 Miles», όπου καταγράφονται οι δραματικές επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Μυτιλήνης και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιώργος Λάνθιμος σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Το 2009, η ταινία του Κυνόδοντας κέρδισε το βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" ("Prix Un Certain Regard") στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2009. Στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε πως ο Κυνόδοντας είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία Άλπεις, ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ο Αστακός.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, υποψήφιοι για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Αστακός»

Ο Ευθύμης Φιλίππου, γεννημένος το 1977, είναι Έλληνας κειμενογράφος διαφημίσεων, συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 2009 συνυπέγραψε με το σεναριογράφο και σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, την ταινία «Κυνόδοντας», η οποία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών με το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard), ενώ έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το χειμώνα του 2010.

Ένα χρόνο μετά, η ταινία «Άλπεις» του ίδιου συγγραφικού διδύμου τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα ως εξωτερικός συνεργάτης. Το 2009 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα».

Το 2013 συνεργάστηκε εκ νέου με το Λάνθιμο στο πρώτο τους αγγλόφωνο πρότζεκτ με τίτλο «Lobster» (σημαίνει «Αστακός»), το σενάριο του οποίου βραβεύτηκε πριν την ολοκλήρωση της ταινίας στη Cinemart του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Το συγγραφικό δίδυμο θα διεκδικήσει πλέον το Όσκαρ σεναρίου για την ταινία "Αστακός".

Η Δάφνη Ματζιαράκη, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley, έχει ήδη τιμηθεί με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια, ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες.

Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016, με την τελετή απονομής να πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το υποψήφιο για Όσκαρ «4.1 Miles», φιλμ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες:

Hacksaw Ridge

Hidden Figures

Πάση Θυσία

La La Land

Manchester By The Sea

Ντενί Βιλνέβ (Arrival)

Μελ Γκίμπσον (Hacksaw Ridge)

Ντάμιεν Σαζέλ (La La Land)

Κένεθ Λόνεργκαν (Manchester By the Sea)

Μπάρι Τζένκινς (Moonlight)

Α΄Ανδρικού Ρόλου

Κέισι Άφλεκ (Manchester By the Sea)

Άντριου Γκάρφιλντ (Hacksaw Ridge)

Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land)

Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic)

Ντένζελ Ουάσινγκτον (Fences)

Α’ Γυναικείου Ρόλου

Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle)

Ρουθ Νέγκα (Loving)

Νάταλι Πόρτμαν (Jackie)

Έμμα Στόουν (La La Land)

Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins)

Πρωτότυπου Σεναρίου

Τέιλορ Σέρινταν, Πάση Θυσία

Ντάμιεν Σαζέλ, La La Land

Γιώργος Λάνθιμος – Ευθύμης Φιλίππου, Ο Αστακός

Κένεθ Λόνεργκαν, Manchester By the Sea

Μάικ Μιλς, 20th Century Women

Διασκευασμένου Σεναρίου

Έρικ Χάισερερ, Arrival

Όγκουστ Γουίλσον, Fences

Άλισον Σρέντερ – Θεοντόρ Μέλπι, Hidden Figures

Λουκ Ντέιβις, Lion

Μπάρι Τζένκινς (ιστορία: Τάρελ Άλβιν Μακ Κράνεϊ), Moonlight

Β’ Ανδρικού Ρόλου

Μαχερσάλα Άλι (Moonlight)

Τζεφ Μπρίτζες (Πάση Θυσία)

Λούκας Χέτζες (Manchester By the Sea)

Ντεβ Πατέλ (Lion)

Μάικλ Σάνον (Nocturnal Animals)

Β’ Γυναικείου Ρόλου

Βαϊόλα Ντέιβις (Fences)

Ναόμι Χάρις (Moonlight)

Νικόλ Κίντμαν (Lion)

Οκτάβια Σπένσερ (Hidden Figures)

Μισέλ Ουίλιαμς (Manchester By the Sea)

La La Land

Audition (The Fools Who Dream), La La Land

Can’t Stop the Feeling, Trolls

City of Stars, La La Land

The Empty Chair, Jim the James Foley Story

How Far I’ ll Go, Moana

Kubo and the Two Strings

My Life as a Zucchini

The Red Turtle

Fire at sea

I am not your negro

Life, Animated

O.J.: Made in America

La la land

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Florence Foster Jenkins

La La Land

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Hail, Caesar!

La La Land

Hacksaw Ridge

Πάση Θυσία

La La Land

Ξενόγλωσση Ταινία

Land of Mine

A Man Called Ove

The Salesman

Toni Erdmann

Μακιγιάζ και Μαλλιά

A Man Called Ove

Star Trek Beyond

Suicide Squad

Ψηφιακά Εφέ

Deepwater Horizon

Doctor Strange

The Jungle Book

Kubo and the two Strings

Rogue One: A Star Wars Story

Ηχητικό Μοντάζ

Deepwater Horizon

Hacksaw Ridge

La La Land

Ηχητικό Μιξάζ

Hacksaw Ridge

La La Land

Rogue One: A Star Wars Story

13 Hours: The Secret Soldier of Benghazi

Μικρού Μήκους Ταινία

Ennemis Interieurs

La Femme et le TGV

Silent Nights

Μικρού Μήκους Animation

Blind Vaysha

Borrowed Time

Pear Cider and Cigarettes

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

4.1 miles

Joe’s Violin

Watani: My Homeland

The White Helmets

Tags
Back to top button