Ο Λάκης Λαζόπουλος, μετά από καιρό, εμφανίστηκε δημοσίως και μίλησε για την πολιτική, τους νεόπλουτους, την αποφυλάκιση Φλώρου και τα σχέδιά του μετά το Αλ Τσαντίρι Νιούζ.
Ο γνωστός ηθοποιός απαντά στις άφθονες επικρίσεις που έχει δεχθεί για προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφεύγει να σχολιάσει την υποργοποίηση Παπακώστα, στηρίζει εμμέσως αλλά εύγλωττα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιτίθεται ξανά στην ΝΔ αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου.
Παραδέχθηκε ότι η μεγαλύτερη τραγωδία στην νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους ήταν το Μάτι, ζητά «να πάρουν την εξουσία οι 35άρηδες» και υποστηρίζει ότι «η Μεταπολίτευση σάπισε, απαιτείται Νεοπολίτευση».
«Οι Εμφύλιοι Πόλεμοι είναι μέσα στο αίμα του Έλληνα», τόνισε ο Λάκης Λαζόπουλος, στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη σχολιάζοντας το μετεμφυλιακό πολιτικό κλίμα στη χώρα. «Ο Έλληνας θυμώνει. Εμένα δεν με θυμώνει όμως τίποτα», πρόσθεσε.
«Ένας άνθρωπος που γράφει κι έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις πολλών ανθρώπων λειτουργεί με την ψυχραιμία ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει τομή. Έχω κυνηγηθεί από το ΠΑΣΟΚ, από τη Ν.Δ. Έχω κατηγορηθεί από τους πάντες, έχω πάει σε άπειρα δικαστήρια με άπειρες μηνύσεις όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα εξηγήσω όμως στον κανένα την ιστορία. Ας αφήσουμε το χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Αλλά πρέπει να έχεις μια ψυχραιμία. Ο θυμός σε τι θα με βοηθήσει;».
Πού βρίσκεται πολιτικά σήμερα
Πρόσφατα υποστήριζε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πολιτικά πού βρίσκεται σήμερα ο ίδιος; «Πάντα στον προοδευτικό χώρο, ήμουν. Δεν πρόκειται ποτέ να ασπαστώ πράγματα και πρόσωπα της Χούντας επειδή οι δημοσιογράφοι τους καλησπερίζουν στα πάνελ τους. Η Μεταπολίτευση σάπισε, απαιτείται Νεοπολίτευση. Από ένα λαό που επιτρέπει στη νέα του γενιά, στους 35ρηδες να πάρουν ηνία της χώρας».
«Μεταμνημονική φάση διανύουμε; «Διανύουμε με την «έννοια ότι τυπικά το Μνημόνιο δεν υπάρχει. Αλλά αν μετρήσει κανείς τα μέτρα και τι έχει συμβεί στην Ελλάδα, όχι δεν είμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή ουσιαστικά».
Η ελληνική κοινωνία επιβίωσε;
«Δεν ξέρει πού βρίσκεται. Μετά από αυτό το ναυάγιο που έχει υποστεί με αυτά τα τρία μνημόνια είναι παραζαλισμένος ο κόσμος. Δε νιώθει πρακτικά ότι πάμε καλύτερα. Και δεν πάμε καλύτερα αν υπάρχει καταρχάς τέτοια φοροεπιδρομή. Δεν μπορείς να μιλήσεις για μεταμνημόνιο! Οι ξένοι πανηγυρίζουν γιατί πήραν τα λεφτά τους πίσω. Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν πίσω αυτά που χάρισαν σε ανθρώπους άχρηστους πολιτικά, οι οποίοι τους διέλυσαν ενώ πριν τους μιλούσαν για ακρογιαλιές δειλινά».
Μου ήρθε και μένα ο ΕΝΦΙΑ, είναι άδικος φόρος
Οι Έλληνες «ζορίστηκαν και είδαν τα πράγματα αλλιώς», πρόσθεσε, λάβρος κατά του ΕΝΦΙΑ. «Μου ήρθε κι εμένα ο ΕΝΦΙΑ και είμαι εναντίον, ειδικά με αυτό το νόμο.
Τον ΕΝΦΙΑ τον θεωρώ εξαιρετικά άδικο», τόνισε. «Φορολογείς αναδρομικά. Απορώ πώς τα δικαστήρια και οι δικαιοσύνες δεν έχουν παρέμβει καθόλου σ’αυτό! Η φορολόγηση πρέπει να γίνεται μόνο στα εισόδημα. Δεν έχει λογική να πουλάνε όλοι ο Έλληνες τα σπίτια τους και να τα αγοράζουν ξένοι».
Δεν σκοπεύει να μιλήσει για την Παπακώστα ειδικά, μετά τον Ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε, καθώς μια κυβέρνηση «πρέπει να είναι ανοικτή στην κοινωνία και όποιος κυβερνάει πρέπει να προέρχεται από το σύνολό της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα 3-4%. Στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι (πολιτικοί) που μετακινούνται.
Κι η Παπακώστα –πρόσθεσε- είναι μέρος της κοινωνίας. Είμαι κάθετα αντίθετος μόνο σε μια κυβέρνηση Ακροδεξιά. Την Ακροδεξιά δεν την συμπεριλαμβάνω σε αυτό που λέμε Δημοκρατία. Και είναι απολύτως Ακροδεξιά Βορίδης και Αδωνις. Ο Καρατζαφέρης επί Παπανδρέου όμως μπήκε στην κυβέρνηση. Πρώτος ένας Σοσιαλιστής αγκάλιασε την Χούντα! Η πρώτη σύμπραξη της Μεταπολίτευσης με την Χούντα έγινε επί Παπανδρέου!».
«Δεν το στρίβω από εδώ και το πάω από εκεί, ούτε άλλαζα ποτέ, ούτε άλλαξα ποτέ δεν έστριψα κι έλεγα πάντα αυτό που σκέφτομαι», αντέδρασε αναφερόμενος στο Αλ Τσαντίρι.
«Η προπαγάνδα είναι καθημερινότητα και μπορούν να την κάνουν μόνο οι δημοσιογράφοι . Στην τηλεόραση οι 99% είναι εντεταλμένοι. Ποιος είναι ο λόγος που ακούγεται πέρα από το δικό τους, ποιος μιλάει; Απόδειξη, ότι ξέρουν πιο πολύ τι λένε για μένα παρά τι λέω εγώ!».
« Εμένα μου δίνουν χρόνο αυτή τη στιγμή να μιλήσω στα κανάλια;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας «το Αλ Τσαντίρι δεν μου λείπει αλλά από την ελληνική τηλεόραση αυτός που περισσεύει είμαι εγώ».
Κατηγορήθηκε για ιδιοτέλεια, καιροσκοπισμό. Προπαγανδισμό μέσω και του Αλ Τσαντιριού: Όλες τι απόψεις τις ακούω και σέβομαι τους ανθρώπους, κι όχι αυτούς που τους βάζουν σκέψεις. Εγώ ξέρω ότι είπα αυτά που ένιωθα κι αυτά που πίστευα πάντα και ξέροντας ότι αυτά έχουνε κόστος».
Τηλεοπτικά μπορεί να μην υπάρχει Αλ Τσαντίρι, αλλά θα οργώσει το εξωτερικό θεατρικά. «Αυτό τον καιρό γράφω τη θεατρική ιστορία της ελληνικής ιστορίας από την Μεταπολίτευση και μετά, με χιούμορ. Θέλω να είναι σαν οne man show, ένα μεγαλο Τσαντίρι, με οθόνες και βίντεο, θα φύγω με τη Φιλιπππίδου αμέσως μόλις τελειώσω με τα «Χτυποκαρδια στο θρανίο» (τα σκηνοθετεί στο ΗΒΗ).
«Θα διατρέξω τα 10 χρόνια του Μνημονίου και πώς φτάσαμε εδώ. Θέλω να δείξω τι σάπισε στη Μεταπολίτευση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σαν να σπίτι που έχουν βυθιστεί τα πατώματα, έχουν τρέξει τα ταβάνια. Πρέπει να φύγει η χώρα μπροστά».
Με ποιον;
«Με τον ελληνικό λαό», που δεν είναι βουβός, διευκρίνισε ο Λαζόπουλος, αλλά είναι «πάρα πολύ πληγωμένος, απελπισμένος, απογοητευμένος από τους πρώην, τους επόμενους, τους νυν, τους πάντες. Δεν είναι εύκολο ένας λαός που έχει κόψει εισιτήριο σε ένα πλοίο για να πάει εκδρομή και το πλοίο καίγεται, βουλιάζει να πάρει αποφάσεις. Δεν μπορείς να κυνηγάς ένα λαό που όλη μέρα παραλαμβάνει λογαριασμούς».
Το Μάτι, η μεγαλύτερη τραγωδία
Η μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα είναι το Μάτι, παραδέχτηκε ο Λαζόπουλος.
«Οι ευθύνες πηγαίνουν σε όλους αυτούς που χειρίστηκαν και αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια στήνουν σκηνικά που μπορούν να συμβούν τραγωδίες. Είμαστε η χώρα που η επικίνδυνη στροφή υπάρχει από το εικονοστάσι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες τις επικίνδυνες στροφές τις ξέρουν από τα εικονοστάσια τους».
Οι πλουτομ@λ@κες
Είμαστε κι η χώρα με τα γραφεία νομιμοποίησης αυθαιρέτων:
«Περνά ένας τουρίστας και βλέπει ένα γραφείο «Νομιμοποίηση αυθαιρέτων», δίπλα σε ένα μαγαζί πουλά το ένα, το άλλο, πουλάει σουβλάκια. Αυτό και σαν συντακτικό δεν στέκει, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο!
Οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες για όλους, πρέπει να ανοίξουν οι δρόμοι, τα μονοπάτια στα νησιά, είμαι κάθετα αντίθετος στον κάθε πλουτομαλάκα που θεωρεί ότι επειδή έχει λεφτά μπορεί να τα κλείνει».
Η αποφυλάκιση Φλώρου
Εξεπλάγη με την αποφυλάκιση του Φλώρου; «Του βρήκαν αυτή την πάθηση, την άλλη την που είχε, με την αμνησία, που ξέχασε τα 250 εκατομμύρια που έκλεψε δεν την βρήκαν!», σάρκασε.
Πρωταγωνιστής στους Βατράχους (αύριο Δευτέρα στο Ηρώδειο), μαζί με τους Σοφία Φιλιπππίδου, Δημήτρη Πιατά και Αντώνη Καφετζόπουλο, δυσανασχετεί ο Λαζόπουλος που ο Αριστοφάνης γίνεται «χαλάκι του καθενός», δηλώνοντας ευτυχής που τιθασεύτηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου.
«Ήθελα να είμαι ο Ευριπίδης, δεν έχω καμία σχέση με μένα. Εκείνη την ώρα (στη σκηνή) δεν έχω καμία σχέση με μένα.
Ως άνθρωπος, πίσω από τα φώτα, πώς είναι ο Λάκης Λαζόπουλος;
«Είμαι πάρα πολύ ήσυχος, τόσο που πολλοί που με βλέπουν σε ένα τραπέζι μου λένε «περιμένανε κάτι να κάνετε!»
Εγώ θέλω να κάθομαι ήσυχα, μου αρέσει να ακούω τους άλλους, έτσι ξεκίνησα να γράφω ως παιδί να γράφω.
Και τώρα γράφω ένα βιβλίο με γρήγορες σκηνές απ΄ τη ζωή και σκέψεις μυστικές, σαν να φανερώνω ένα τρόπο που σκέφτομαι και πώς λειτουργώ μέσα μου.
Είπα ότι το γράφω, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το εκδώσω. Θέλω να καταγράψω την πρώτη αίσθηση στο θέατρο, θέλω να τα έχω γραμμένα και με ένα αίσθημα και με την απόσταση. Εγώ δεν θέλω να κρατάω θυμό».
«Βγαίνω στη σκηνή, πρόσθεσε, και κάνω ό,τι κάνω και μετά εξαφανίζομαι. Δεν είμαι ο ποδοσφαιριστής που παίρνω την μπάλα και παίζω κι έξω. Είμαι σαν να βγαίνω από το χειρουργείο».
«Πιστεύω στο Θεό και προσεύχομαι», αποκάλυψε ο ηθοποιός, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμιά φιλοδοξία να παίξει μεγάλους ρόλους. «Εγώ έχω ένα δικό μου δρόμο, μια δική μου σκέψη. Ανταγωνιστικός δεν υπήρξα ποτέ».
«Πιστεύω στη Ορθοδοξία, χωρίς να πιστεύω στις εκκλησίες. Δεν δέχομαι την πνευματικότητα επειδή κάποιος είναι στην Εκκλησία. Δεν είμαι ο άνθρωπος που δεν θα πάω στις εκκλησίες να φωνάζω».