Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Lafarge: Ένοχη η τσιμεντοβιομηχανία για τη στήριξη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία-Πρόστιμο 778 εκατ. δολαρίων

Η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 778 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, αφού δήλωσε «ένοχη» σήμερα στην κατηγορία ότι στήριξε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, καθώς συνέχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιό της στη χώρα αυτή, αφού ξέσπασε ο πόλεμος το 2011.

Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία δηλώνει ένοχη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατηγορία της υλικής υποστήριξης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Lafarge, που από το 2015 ανήκει στην ελβετική Holcim, αντιμετωπίζει επίσης, αυτή τη φορά στη Γαλλία, την κατηγορία της συνέργειας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με βάση τη δήλωση ενοχής, η τσιμεντοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 778 εκατ. δολάρια.

Συρία: Σχεδόν 60 νεκροί σε διάστημα δέκα ημερών στο βόρειο τμήμα της χώρας

Έπειτα από εσωτερικό έλεγχο, η εταιρεία είχε παραδεχτεί ότι η συριακή θυγατρική της πλήρωνε ένοπλες οργανώσεις για να προστατεύουν το προσωπικό του εργοστασίου. Αρνήθηκε όμως ότι ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Holcim διαβεβαιώνει ότι τα γεγονότα που αφορούν το εργοστάσιο στη Συρία είναι αντίθετα με τις αξίες της και τα είχαν αποκρύψει από το διοικητικό συμβούλιο την εποχή της συγχώνευσης των εταιρειών, το 2015.

Το 2017, γαλλικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τη Lafarge ότι κατέβαλε 13 εκατομμύρια ευρώ σε ένοπλες οργανώσεις –μεταξύ των οποίων και σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους– για να την βοηθήσουν να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στη Συρία μεταξύ 2011-15. Φέρεται επίσης ότι πουλούσε τσιμέντο του εργοστασίου αυτού στο Ισλαμικό Κράτος και ότι πλήρωσε μεσάζοντες για να αγοράσει πρώτες ύλες από τζιχαντιστικές φράξιες.

Η τσιμεντοβιομηχανία «αποδέχεται την ευθύνη των μεμονωμένων στελεχών που εμπλέκονται, η συμπεριφορά των οποίων ήταν κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ηθικής» της εταιρείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «λυπάται βαθύτατα» για τις πράξεις της.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας διακόπηκε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Holcim.

Tags
Back to top button