Τη σύσταση και λειτουργία Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 16 Δεκεμβρίου.
Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι "το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας θα εδρεύει στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό την άμεση ευθύνη του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα προεδρεύει των εργασιών των οργάνων του. Το Συμβούλιο θα λειτουργεί ως μηχανισμός κοινού προβληματισμού και διαβούλευσης για την παραγωγή σκέψης, ιδεών, εισηγήσεων και προτάσεων με πρακτική αξία σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας, με σκοπό την υποβοήθηση των αρμοδίων κρατικών οργάνων και φορέων στο έργο τους.
Η σύσταση του Συμβουλίου στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση της γνώσης και σκέψης προσωπικοτήτων με καταξιωμένη προσφορά στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Άμυνας και της Ασφάλειας, ως επίσης ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων για σκοπούς διάγνωσης προκλήσεων και υπαρχουσών αναγκών στους εν λόγω τομείς, αλλά και στην πρόβλεψη αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον".
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι τα Συμβούλιο θα απαρτίζεται από δύο όργανα, την Καθοδηγητική Επιτροπή και το Διαβουλευτικό Σώμα.
"Η Καθοδηγητική Επιτροπή του Συμβουλίου θα αποτελείται από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας και τον Διοικητή της ΚΥΠ, ενώ στις συνεδριάσεις της θα μπορούν να προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί ή Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι, ή προσωπικότητες ή εμπειρογνώμονες, όπως και όταν κρίνεται σκόπιμο. Η Καθοδηγητική Επιτροπή θα είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για τον καθορισμό των θεμάτων προς μελέτη ή έρευνα, όπως και για τη σχετική ανάθεση.
Το Διαβουλευτικό Σώμα θα αποτελείται από τα μέλη της Καθοδηγητικής Επιτροπής, πλαισιωμένα από άλλα επτά μόνιμα μέλη που με τις γνώσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο έργο του Συμβουλίου. Τα μόνιμα μέλη θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από σύσταση της Καθοδηγητικής Επιτροπής.
Τα μέλη του Διαβουλευτικού Σώματος, που δύναται να λειτουργεί σε διάφορους σχηματισμούς αναλόγως της εξειδικευμένης θεματικής, θα προέρχονται από προσωπικότητες με αναγνωρισμένη πείρα σε συναφείς με το αντικείμενο του Συμβουλίου τομείς, ενώ το Σώμα θα μπορεί να ενισχύεται σε ad hoc βάση με απόφαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής και με άλλα μέλη".