
Δεν θα λιώσουν στην υψικάμινο ούτε θα θα βυθίστούν για να γίνουν τεχνητοί ύφαλοι τα 54 άρματα μάχης ΑΜΧ-30 της κυπριακής Εθνοφρουράς που αποσύρθηκαν από την δύναμή της: Θα αποθηκευτούν, θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά και θα χρησιμοποιούνται και ως... στόχοι!
Με επιστολή του ημερομηνίας 11/7/2018, ο (πολύ αξιόλογος και βαθύς γνώστης των κυπριακών αμυντικών αναγκών) γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Γεώργιος Γεωργίου ενημέρωσε τη Βουλή, κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για τη διάλυση των ΑΜΧ-30 ακυρώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας. «Έχοντας ως γνώμονα την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αποφασίστηκε όπως χρησιμοποιηθούν ως στόχοι στα πεδία βολής και σε λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ε.Φ. Πολύ μικρός αριθμός αρμάτων θα διατηρηθεί για μουσειακούς λόγους» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γεωργίου.
Τα άρματα μάχης ΑΜΧ-30 που θα καταστρέφονταν ανέρχονται σε 54 στον αριθμό και αγοράστηκαν από τον Ελληνικό Στρατό την περίοδο 1996-1997, κι ενώ είχαν αποσυρθεί ως πλεονάζοντα. Από το 2017 άρχισε η σταδιακή απόσυρσή τους.
Μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο της επαρχίας Λευκωσίας όπου αναμενόταν η κατακύρωση του διαγωνισμού για διάλυσή τους και πώληση του μετάλλου. Ο διαγωνισμός δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας με την προθεσμία παραλαβής των προσφορών να λήγει στις 8/11/2017. Εντέλει ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Γεωργίου.
Επιδιώκοντας την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις προς το υπουργείο Άμυνας για την παραχώρηση αριθμού αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30 που έχουν αποσυρθεί, με σκοπό τη δημιουργία τεχνητών υφάλων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γεωργίου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών δεν συνηγόρησε σε κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να αναφέρονται οι λόγοι. Τονίζοντας, στην κατακλείδα της επιστολής του, τα εξής: «Η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Άμυνας για τη διαχείριση των αρμάτων μάχης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους είναι είτε η πώλησή τους ως μέταλλο, είτε η χρήση τους στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ε.Φ. ή για μουσειακή χρήση, αναλόγως της περίπτωσης».
Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση; «Αστα να υπάρχουν. Ποτέ δεν ξέρεις. Το 1974 χρησιμοποιήσαμε άρματα του Β'ΠΠ» λέει άνθρωπος που ξέρει άριστα τα της άμυνας της Κύπρου.