Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κύπρος: Αποκαλυπτική δημοσκόπηση - Απαισιοδοξία των Κυπρίων και έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων επιδεικνύει την Τουρκία ως τον κύριο υπαίτιο του «ναυαγίου» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 ρίχνουν ξεκάθαρα το βάρος της ευθύνης στην Άγκυρα.

Το 7% θεωρεί ότι ευθύνεται ο Μουσταφά Ακιντζί και το 6% ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το φταίξιμο στην Ελλάδα αποδίδει το 3% και στο Εθνικό Συμβούλιο το 2%.

Παρά την άδοξη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, 4 στους 5 πολίτες πιστεύουν πως αυτή δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία και πως με κάποιο τρόπο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 16% που θεωρεί ότι το ναυάγιο ήταν οριστικό.

Υπό το φως των συζητήσεων στην Ελβετία, πάντως, η επιθυμία για λύση φαίνεται να έχει μειωθεί.

Ενώ το συνολικό ποσοστό αυτών που ήθελαν λύση λίγο ή καθόλου ήταν στις 27 Ιουνίου 47%, με το πέρας της διάσκεψης το ποσοστό αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 57%.

«Πολύ» επιθυμεί λύση το 18% και «Αρκετά» το 25%.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση πάλι με ανάλογες έρευνες από τα τέλη του προηγούμενου μήνα και εντεύθεν, η απαισιοδοξία των Κυπρίων αναφορικά με το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς συνολικά, σε ποσοστό 77%, οι Κύπριοι δηλώνουν απαισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι.

«Κακή» κρίνει, στο μεταξύ, το 74% των συμμετασχόντων την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να αναζητήσει λύση εκτός των παραμέτρων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κόκκινη γραμμή θέτουν, παράλληλα, οι Κύπριοι που σε ποσοστό 87% θεωρούν ότι ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων από τις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την αποδοχή της λύσης. Θέση, την οποία δεν συμμερίζεται το 13% των ερωτηθέντων.

Γενικότερα οι πολίτες δείχνουν να μην θέλουν οποιαδήποτε ανάμιξη των εγγυητριών χωρών στην εφαρμογή της λύσης, καθώς μόνον το 2% επιθυμεί να τους αποδώσει ρόλο στην εποπτεία της.

Αντιθέτως, το 38% πιστεύει ότι η εποπτεία θα πρέπει να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη και το 35% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 23% υποστηρίζει ότι η εποπτεία πρέπει να ασκηθεί από τις δύο κοινότητες και το 2% από το ομόσπονδο κράτος.

Και με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον «Ονησίφορο», οι Κύπριοι, σε ποσοστό 58% εκτιμούν ότι η διενέργεια των προγραμματισμένων γεωτρήσεων θα είναι καταλύτης των επόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Διαφορετική άποψη διατηρεί το 39%.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να έπεισε τον κυπριακό λαό με τη διακαναλική συνέντευξή του, αμά τη επιστροφή του στην Κύπρο.

Από το 46% που την παρακολούθησαν, το 26% πείστηκε σε «μεγάλο βαθμό», και το 44% σε «αρκετό βαθμό». «Σε μικρό βαθμό» ή «Καθόλου» πείστηκε το υπόλοιπο 30%.

Μέτρια και προς τα κάτω αξιολογούν, εξάλλου, οι πολίτες τη στάση των κομμάτων στο Κυπριακό.

Με κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, τη βάση περνούν μόνο οι δύο πόλοι, με τον ΔΗΣΥ να έχει μέσο όρο 5,83 και το ΑΚΕΛ 5,33. Στο 4,63 ανέρχεται ο μέσος όρος του ΔΗΚΟ και στο 4,34 ο μέσος όρος της ΕΔΕΚ.

Η Συμμαχία Πολιτών αξιολογείται με 4,14, το Κίνημα Αλληλεγγύη με 4,11, το Κίνημα Οικολόγων με 4,06% και το ΕΛΑΜ με 2,92.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μεταξύ 11 και 12 Ιουλίου και σε αυτή συμμετείχαν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, 500 άτομα.

Tags
Back to top button