Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κύπρος: 6 χρόνια απ' την τραγωδία στην Ναυτική Βάση στο Μαρί - 13 νεκροί (φωτό, βίντεο)

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου που στοίχισε την ζωή σε 13 ανθρώπους. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στην μνήμη των των αποβιωσάντων παρουσία του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Έξι χρόνια μετά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα κακών χειρισμών σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Η απόφαση για αποθήκευση των επικίνδυνων κοντέινερ στο ύπαιθρο για σχεδόν δύο χρόνια και η υποτίμηση των κινδύνων, οδήγησε στη τραγωδία η οποία θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αποτραπεί.

Ακόμα και όταν κάποια από τα κοντέινερς είχαν αρχίσει να αλλοιώνονται προκαλώντας μικρές εκρήξεις οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν να τα ραντίζουν με νερό.

Χάθηκαν 13 ζωές σε μια στιγμή

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011. Τα 96 εμπορευματοκιβώτια που είχαν αποθηκευτεί στη  ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» δημιούργησαν έναν τεράστιο κρατήρα ενώ όσοι βρισκόντουσαν στον χώρο σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την έκρηξη. Είχαν συναίσθηση του διακυβεύματος καθώς δίπλα στη ναυτική βάση βρισκόταν ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, ο οποίος επίσης καταστράφηκε βυθίζοντας όλο το νησί στο σκοτάδι και προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημιές, σε μια περίοδο που η Κύπρος ήδη φλέρταρε με τη τρόϊκα και το μνημόνιο, το οποίο τελικώς δεν απέφυγε.

Οι πρώτες πληροφορίες μετά την έκρηξη ήταν ελάχιστες και δεν μπορούσαν να δώσουν εικόνα των διαστάσεων της καταστροφής. Αργότερα τα πράγματα ξεκαθάριζαν. Άρχισαν να μετριούνται οι νεκροί και αν καταγράφονται οι ζημιές.

Το συγκλονιστικότερο όλων ήταν η αποκάλυψη ότι επρόκειτο για μια τραγωδία που όσοι γνώριζαν την ανέμεναν. Φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν και είχαν ληφθεί λίγα 24ωρα πριν την έκρηξη, παρουσίαζαν τα κοντέινερς αλλοιωμένα, ενώ κάποιοι «χόρευαν» πάνω σε αυτά για να αποδείξουν ότι δήθεν δεν υπήρχε κίνδυνος. Οι εντολές ήταν: «Να τα ραντίζεται με νερό για να πέφτει η θερμοκρασία».

Πολιτική κρίση και καταδίκες

Την ίδια μέρα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο τότε αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Τσαλικίδης. Ο πρώτος δικάστηκε και καταδικάστηκε για να αφήσει τελικώς την τελευταία του πνοή ως κατάδικος στο Νοσοκομείο, έχοντας φορτωθεί το σύνολο των ευθυνών των χειρισμών της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο δεύτερος κατέστη φυγόδικος και αναχωρησε για την Ελλάδα, όπου και δικάζεται μετά από παρέλευση χρόνων και κατόπιν πιέσεων των συγγενών των θυμάτων.

Μία εβδομάδα αργότερα παραιτήθηκε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε το δικό του μερίδιο των πολιτικών ευθυνών για λόγους ευθιξίας. Ακολούθησε η έρευνα του νομικού Πόλυ Πολυβίου τον οποίο διόρισε το υπουργικό συμβούλιο, η οποία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς επέρριπτε το σύνολο των ευθυνών στον τότε Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια. Η αστυνομική έρευνα η οποία έγινε στη συνέχεια έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολλούς που ενδεχομένως είχαν πολύ λιγότερες ευθύνες από άλλους που τέθηκαν στο απυρόβλητο. Από τη θέση του κατηγορουμένου στη θέση του κατηγόρου (ως μάρτυρας) βρέθηκε και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, που είχε διαχειριστεί το φορτίο των εκρηκτικών από την πρώτη μέρα της μεταφοράς του. Τι και αν κρίθηκε αναξιόπιστος από το δικαστήριο, ο ίδιος δεν ανέλαβε ποτέ καμία ευθύνη.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον τότε υπουργό Άμυνας Κ. Παπακώστα και τρεις αξιωματικούς της πυροσβεστικής. Το εφετείο επικύρωσε τις ποινές για όλους πλην του τότε διευθυντή Πυροσβεστικής τον οποίο αθώωσε (αφού είχε εκτίσει τη ποινή του) καθώς την ημέρα της έκρηξης έλειπε στο εξωτερικό. Οι συγγενείς των νεκρών παρά τις πιέσεις τους αντιμετώπισαν την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη.

Tags
Back to top button