Ως γνωστόν, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) έστειλε πρόσφατα επίσημο αίτημα στις αρχές των ΗΠΑ εκφράζοντας ενδιαφέρον για την απόκτηση έως και τεσσάρων μεταχειρισμένων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135R Stratotanker μέσω του Excess Defense Articles (EDA). ) πρόγραμμα από το πλεόνασμα των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με την γνωστή ιστοσελίδα “το ενδιαφέρον για την απόκτηση αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της.
Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να παραμείνουν στον αέρα για παρατεταμένες περιόδους, για να εκτελούν αποστολές σε μακρινούς στόχους από τις βάσεις τους, και να συμμετάσχουν σε πολλών ειδών αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αναχαίτισης, συνοδείας, αποστολών προσβολής στόχων βαθιά σε εχθρικό έδαφος, αλλά και θαλάσσιων επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Κύπρο έως τις αφρικανικές ακτές.
Αυτή η ικανότητα θα επιτρέψει στα αεροσκάφη της ΠΑ να διατηρούν συνεχή έλεγχο σε κάθε γωνιά του FIR Αθηνών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας (ΑΟΖ), χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στη βάση τους για ανεφοδιασμό”, τονίζει το ίδιο.
Για πολλά χρόνια, οι πιλότοι της ΠΑ χειρίζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 όλων των τύπων, γαλλικά αεροσκάφη Mirage και τώρα αεροσκάφη Rafale, και έχουν εξοικειωθεί με και έχουν εκτέλεση αποστολών εναέριου ανεφοδιασμού.
Τα τελευταία χρόνια οι πιλότοι μας εκπαιδεύονται εντατικά με αμερικανικά, γαλλικά και κυρίως ισραηλινά τάνκερ από την γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armée de l'Air) και την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, αντίστοιχα.
Σχεδόν όλοι οι Έλληνες πιλότοι είναι ήδη πιστοποιημένοι σε διαδικασίες εναέριου ανεφοδιασμού
Για να διατηρήσουν την πιστοποίηση και την ετοιμότητά τους, οι Έλληνες πιλότοι, σύμφωνα με την ξένη ιστοσελίδα, πρέπει να εκτελούν εναέριο ανεφοδιασμό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και για νυχτερινές εργασίες ανεφοδιασμού, ενώ το διάστημα μειώνεται στους έξι μήνες λόγω της αυξημένης δυσκολίας.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δίνει μεγάλη σημασία στον εναέριο ανεφοδιασμό, καθώς το επιχειρησιακό θέατρο της Μεσογείου και έχει επεκταθεί πέρα από τα όρια του Αιγαίου Πελάγους.
Ποιο είναι το αεροσκάφος Boeing KC-135R Stratotanker
Το αεροσκάφος Boeing KC-135R Stratotanker μπορεί να ανεφοδιάσει με καύσιμα όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ , συμπεριλαμβανομένων των F-16, Mirage, Rafales και ενδεχομένως των F-35 που σκοπεύει να αποκτήσει η Ελλάδα.
Σε περίπτωση προμήθειας αυτών των αεροσκαφών, οι πιο πιθανές βάσεις τους θα είναι η Σούδα ή το Καστέλι Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και συγκεκριμένα επτά νέα αεροσκάφη Boeing KC-135R.
Διαθέτοντας στενότερη άτρακτο και μικρότερο μήκος σε σύγκριση με το 707, το KC-135 χαρακτηρίστηκε εσωτερικά ως Μοντέλο 717 από την Boeing, αν και αργότερα ο αριθμός αυτός εκχωρήθηκε σε διαφορετικό αεροσκάφος.
Η ανάπτυξη του KC-135, σε αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) του KC-97 Stratofreighter.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) αναζητά περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα έως και τεσσάρων αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-135R Stratotankers, με βάση τον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, από τα πλεονάσματα που διατίθενται για δωρεάν μεταφορά μέσω του προγράμματος EDA.
Η Ελλάδα έκανε αίτηση στις ΗΠΑ για την κατάσταση των υπαρχόντων αεροσκαφών που προσφέρονται για δωρεάν μεταφορά, τον εξοπλισμό που θα συνοδεύει, το κόστος των πιθανών επισκευών και αποκατάστασης, την τεχνική υποστήριξη για το KC-135R και την εκπαίδευση τόσο των πιλότων όσο και των τεχνικών εδάφους.