Την άποψη ότι η κυρία Λίνα Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί, διότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη της επιλογής (σσ: του Δ. Λιγνάδη), εξέφρασε με δηλώσεις της στο ΘΕΜΑ 104.6 η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν επιρρίπτει στην υπουργό Πολιτισμού ούτε απόπειρα συγκάλυψης, ούτε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις πράξεις του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Η κυρία Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι η κυρία Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε όπως είπε.
Δεν είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων, τόνισε η ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι ο Πολιτισμός είναι η βιτρίνα της χώρας.
«Μενδώνη παραιτήσου»: Διαμαρτυρία καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού
Η κυρία Βόζεμπεργκ επέκρινε επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και όσους στοχοποιούν τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να τολμούν με θρασύτητα να στρέφονται κατά του προσώπου του πρωθυπουργού.
Υπερασπιζόμενη δε τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «ένας Κυριάκος Μητσοτάκης που αν μη τι άλλο κανένας δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι είναι ένας άριστος οικογενειάρχης και πατέρας και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να δεχθεί ότι υπάρχει κάποιος στην κυβερνητική δομή να κάνει αυτά τα αίσχη, δεν υπάρχει περίπτωση να γνώριζε, ούτε να φανταστεί κάτι τέτοιο».
Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας για τους βιασμούς ανηλίκων είναι ήπιο και πρέπει να αυστηροποιηθεί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να ξαναδεί το θέμα της παραγραφής επισήμανε.
«Άναψαν τα αίματα» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της εγχώριας δημόσιας σφαίρας. Το σκάνδαλο που ταλανίζει τον καλλιτεχνικό χώρο, όμως, έχει ρίξει την σκιά του και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ανάβοντας τα αίματα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πόλεμος ανακοινώσεων διήρκησε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μόλις πέρασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στις κατηγορίες περί κυβερνητικής συγκάλυψης του σκανδάλου. Στο κάδρο, μάλιστα, εκτός από την υπουργό Πολιτισμού, της οποίας ζητά την παραίτηση, βάζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ενδεικτική η χθεσινή παρέμβαση του Νάσου Ηλιόπουλου. Για «ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς της κ. Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη που κατέρρευσε υπό το βάρος των εξελίξεων», έκανε λόγο για ακόμα μία φορά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας τον πρωθυπουργό ως προσωπικά εκτεθειμένο. «Λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής παραιτήσει την υπουργό του. Άλλωστε η κα Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ’ εντολήν του».
Η κυβέρνηση αντιτείνει την αποδοχή της παραίτησης Λιγνάδη, η οποία και υπεβλήθη την ημέρα που προχώρησε σε δημόσια καταγγελία ο Νίκος Σ. «Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα; Δεν πρόκειται μόνο για αντίφαση, αλλά για τρικυμία εν κρανίω που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, σε μια σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία έχει πλέον το λόγο».
Το μέτωπο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης δεν είναι το μοναδικό. Μία τουλάχιστον ανήκουστη ανάρτηση προκάλεσε ρήγμα και εντός της Κουμουνδούρου, με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνουν κόκκινη κάρτα. Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης έγραψε στα σόσιαλ μίντια του: «Πάντα είχα την απορία γιατί μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε προσωπικά ο Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε την εξουσία, ήταν να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος, δηλαδή, την ευθύνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Καλά την ΕΥΠ, αλλά τα ασυνόδευτα ανήλικα γιατί;».
Η κυβέρνηση δεν άργησε να αντιδράσει. «Eρωτάται ευθέως ο κ. Τσίπρας: προσυπογράφει αυτές τις αθλιότητες του πραγματικού εκπροσώπου του, κ. Βαξεβάνη; Αναμένουμε την τοποθέτησή του. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή της χυδαιότητας». Οι εμφύλιες έριδες στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στην παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας Αυγής Άγγελου Τσέκερη: «Η τάση κάποιων στα σόσιαλ να κολλήσουν παιδεραστία στον Μητσοτάκη από το τίποτα, είναι εμετικός κιτρινισμός και “Μακελειό”. Δεν γίνεται πολιτική, εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο. Πρώτα πρώτα γιατί είναι μια πρακτική που ποτέ δεν κερδίζει. Αλλά κυρίως γιατί δεν την αντέχουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτά».
Μία φωτογραφία, ή για την ακρίβεια ένα προϊόν φωτομοντάζ, λειτούργησε επίσης σαν λάδι στη φωτιά, παρ’ ότι εξαρχής ξεκαθαρίστηκε ότι πρόκειται για τέτοιο. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε, αντί με την σύντροφό του να ποζάρει αγκαλιά με τον κατηγορούμενο Λιγνάδη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για fake news. «Ενημερώνουμε τους καλοθελητές της “ενημέρωσης” πως με τέτοιου είδους λαθροχειρίες απλά εκθέτουν τους εαυτούς τους και φανερώνουν τον πανικό που (άραγε γιατί;) τους έχει καταβάλει».
Στο συγκεκριμένο άρθρο ξεκαθαριζόταν ότι η φωτογραφία δεν είναι αληθινή, αν και θα μπορούσε, καθώς καμία επίσημη φωτογραφία δεν αποτελεί τεκμήριο ενοχής. «Η φωτογραφία είναι προϊόν μοντάζ. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή, όπως αληθινές είναι άλλες με τον πρώην ή τον νυν πρωθυπουργό και χιλιάδες πρόσωπα από όλους τους χώρους», γράφει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος υπογράφει και το άρθρο.
Την μετωπική αυτή σύγκρουση σχολίασε και η επικεφαής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατακρίνοντας και τα δύο κόμματα. «Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις, ένα συλλογικό κίνημα, που απαιτεί τεράστιο κουράγιο απ' τους εκφραστές του».