Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ξεκίνησε η δίκη του Ανδρέα Γεωργίου - Τι κατέθεσαν δύο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ

Τον πρώην πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου ως υπαίτιο για την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια, έδειξαν τα πρώην μέλη της Αρχής Νίκος Λογοθέτης και Ζωή Γεωργαντά καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων όπου ο κ. Γεωργίου δικάζεται για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Η κατηγορία αφορά το ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα του αποδίδεται ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος για το δημόσιο χρέος ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ.

Ο κ. Γεωργίου κάθεται ξανά στο εδώλιο καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε από την κατηγορία.

Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης καθώς και το αίτημα τόσο του κ.Λογοθέτη όσο και της κ.Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή.

«ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ»

Πρώτος ξεκίνησε να καταθέτει ο κ. Λογοθέτης ο οποίος χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο όταν είπε πως «Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα!»

Κατά τον μάρτυρα, από τη πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση στις 3/8/10, όλα τα θέματα τα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα άλλο μέλος του Συμβουλίου. «Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Όπως είπε, μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς η χώρα ήταν σε καθεστώς ελέγχου. «Η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του 09 έβαλαν 21 δις χωρίς να υπάρχει λόγος από τα swaps που είχε συνάψει ο Σημίτης για την ένταξή μας στο ευρώ, χωρίς να έχουν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. …Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».

Κατά τον κ.Λογοθέτη, η εκτίμηση του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%. «Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην EUROSTAT. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ.Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε δόθηκαν , προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να διαβιβάζει ο ίδιος τα στοιχεία. Σκοπός του ήταν να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος. Κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή».

ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: «ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ»

Η Ζωή Γεωργαντά, από την πλευρά της, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για την προβληματική συνεργασία της με τον κ. Γεωργίου και πως σκεφτόταν να παραιτηθεί. Ωστόσο, σημείωσε «Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη…»

Κατά τη μάρτυρα «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου, με βάση τα στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;

Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

Tags
Back to top button