Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ξεκινά αύριο η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο και είναι ένα ακόμα «καρφί» στο παράνομο τουρκολιβυκό - Σταθερά η Αίγυπτος στο πλευρό της Ελλάδας

Μπορεί Αθήνα και Άγκυρα να ετοιμάζονται για την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση για το κατά πόσο οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συζητήσουν για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τις αναθεωρητικές της απόψεις και επιδιώξεις για την περιοχή.

Χαρακτηριστική περίπτωση η ένταση που προκάλεσε πρόσφατα στην Κάσο, στέλνοντας πολεμικά πλοία και επαναφέροντας έτσι το θέμα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και την δική της άποψη σχετικά με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Εξίσου χαρακτηριστικό πως μόλις προχθές το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανάρτηση σχετικά με συνάντηση του Χακάν Φιντάν με αντιπροσωπεία από την μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χαρακτηρίζοντάς την τουρκική.

Το Ισραήλ αποδεκατίζει τη Χεζμπολάχ σε Λίβανο, Γάζα και Συρία - Στα «μαχαίρια» Νετανιάχου - Γκάλαντ

Πριν από περίπου ένα μήνα μάλιστα, μετά την επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία , υπήρξε η ανησυχία μήπως το Κάιρο υποχωρήσει από την έως τώρα αταλάντευτη στάση του στο πλευρό της Αθήνας.

Η επιβεβαίωση του αρραγούς αυτού «μετώπου» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έρχεται αύριο καθώς οι δύο χώρες προχωρούν στην άσκηση «Μέδουσα 13» που είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω της έναρξης των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Γάζα.

Η Ελλάδα δέσμευσε μάλιστα περιοχές για την διεξαγωγή της άσκησης μέσα στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με την Αίγυπτο να συμμετέχει χωρίς καμιά επιφύλαξη, όπως κάθε φορά άλλωστε, κάτι που δείχνει πως δεν άλλαξε η στάση της στο θέμα αυτό και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Φέτος μάλιστα Ελλάδα και Αίγυπτος σχεδόν ταυτόχρονα με την άσκηση «Μέδουσα 13» θα πραγματοποιήσουν και μια αεροπορική άσκηση με την επονομασία «Αιγεύς Μένα 24» με τα ανατολικά όρια της περιοχής που έχει δεσμευτεί για αυτή, να φτάνουν και μέσα στον άξονα του τουρκολιβυκού.

To 2022 πέρα από την Αίγυπτο είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με μονάδες τους η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Φέτος σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν με μονάδες η Γαλλία, η Κύπρος και η Σαουδική Αραβία.

Να θυμίσουμε πως οι σχέσεις Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικά η στάση που τηρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία υπέρ της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, την έχει απομακρύνει ακόμα πιο πολύ από την Σαουδική Αραβία, που θεωρεί αυτές τις δύο οργανώσεις ως εργαλεία του αντιπάλου της Ιράν.

Φέτος η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου ανανεώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024 υπεγράφη στο Κάιρο.

Το 2022 η Ελλάδα είχε συμμετάσχει με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό και ένα υποβρύχιο, με 4 μαχητικά, 8 ελικόπτερα, πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις. Η Αίγυπτος είχε διαθέσει ένα από τα δύο ελικοπτεροφόρα της, μία φρεγάτα, δύο κορβέτες και ένα υποβρύχιο, 18 μαχητικά, 6 ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις. Κύπρος και Σαουδική Αραβία συμμετείχαν με μια μονάδα επιφανείας και ομάδα ειδικών δυνάμεων.

Περίπου αντίστοιχη θα είναι και φέτος η συμμετοχή με την Γαλλία να διαθέτει για την άσκηση ισχυρή μονάδα του Πολεμικού της Ναυτικού.

Υπόμνημα χάρτη

  • Περιοχή 1: Χώρος άσκησης «Μέδουσα 13» (γαλάζιο πολύγωνο)
  • Περιοχή 2: Χώρος άσκησης «Μέδουσα 13» (γαλάζιο πολύγωνο)
  • Περιοχή 3: Χώρος άσκησης «Μέδουσα 13» (κίτρινος κύκλος)
  • Περιοχής 4: Χώρος άσκησης «Αιγεύς Μένα 2024» (γαλάζιο πολύγωνο)
  • Κόκκινα σημεία τα στίγματα συντεταγμένων του άξονα του τουρκολιβυκού μνημονίου όπως έχουν ανακοινωθεί από Τουρκία και Λιβύη

Η άσκηση «Μέδουσα 13» είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω των γεγονότων στη Γάζα και φέτος θα γίνει από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου

Η άσκηση «Αιγεύς Μένα 2024» είναι ανάμεσα σε Ελληνική και Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία και θα διεξαχθεί από τις 12 έως και τις 13 Οκτωβρίου ως «προέκταση» της «Μέδουσα 13»

Tags
Back to top button