To ΔΝΤ σήμερα θα ανακοινώσει τους όρους της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει 12 μήνες και δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά εκτός εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους που απαιτεί το Ταμείο.
Αυτό βέβαια στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να συμβεί καθώς το ΔΝΤ ζητάει μειώσεις των επιτοκίων, συγχώνευση των δανείων και επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών.
Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα οι Γερμανοί, αφού αυτοί οδηγούνε τον «χορό», πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο (αφού θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να κρατάει την «αναπνοή» του και να παράγει συνεχώς πλεονάσματα) και οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό την μεταθέτουν για μετά τις γερμανικές εκλογές και μάλιστα στο 2018
«Δεν είναι βιώσιμο» λένε στο ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει ποτέ εάν συνεχιστεί να παραμένει το πρόβλημα άλυτο.
Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει ένα ποσό της τάξης των 1,6 δις ευρώ αλλά αυτό δεν θα εκταμιευθεί, όπως συμβαίνει με όλα τα κανονικά προγράμματα.
Αυτό θα γινόταν μόνο εάν το πρόγραμμα καταταχθεί στα «κανονικά» προγράμματα.
Το ΔΝΤ έχει θέσει θέμα ορίου του ελληνικού χρέους. Δηλαδή όχι περαιτέρω αύξηση. Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα δοθεί λύση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τις μεταρρυθμίσεις και μέσα στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση ότι θα φροντίσει για τη βιωσιμότητα του χρέους. Απαγορεύεται η αύξηση του χρέους, αλλά ΔΕΝ απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση των δανείων. Αν δοθεί τελικά η ελάφρυνση του χρέους, το Ταμείο θα παραχωρήσει τα 1,6 δις που θα εγκριθούν σήμερα από το Δ.Σ., οπότε θα αυξηθεί και το χρέος!
Μη αύξηση του χρέους επί της ουσίας σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις, επειδή όλα τα παραπάνω αυξάνουν το χρέος.
Όλα παίχτηκαν σε μια απλή αλλαγή στην διατύπωση στα τεχνικά κείμενα όπου το όριο της γενικής κυβέρνησης, άλλαξε με το όριο της κεντρικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά εξαλείφει το αποθεματικό των 9,5 δις
Πολλοί αναρωτιούνται στο ΔΝΤ αν συμφέρει η έξοδος στις αγορές ή ένα νέο δάνειο από τον ESM με επιτόκιο της τάξης του 1%
Αν όμως πάρει δάνειο από τον ESM αυτό σημαίνει ένα ακόμα μνημόνιο το τέταρτο στη σειρά.
Όταν δανείζεσαι από τις αγορές μπορεί να το κάνεις ακριβότερα αλλά «αγοράζεις ελευθερία» γιατί όταν αυτό γίνεται από άλλου τύπου δανειστές αποδείχθηκε σκλαβιά για την Ελλάδα και τους πολίτες της
Η ελευθερία έχει κόστος και κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται ότι θα έχει έναν νέο Μνημόνιο να παρουσιάσει στους Έλληνες