Οι επόμενες ημέρες είναι οι πλέον κρίσιμες για τη χώρα ειδικά στο ζήτημα του χρέους που θα κρίνει και τα μέτρα λιτότητας σε βάθος έξι ετών σε μια Ελλάδα που πλήττεται ήδη εδώ και μια επταετία από την κρίση.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, έδωσαν μια ανάσα στην Αθήνα καθώς μεταφράστηκαν ως “πράσινο φως” της κυβέρνησης Τραμπ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Μνούτσιν εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει στο “άμεσο μέλλον” μία λύση στο ελληνικό ζήτημα, ωστόσο οι καλές προθέσεις πρέπει να μεταφραστούν και από το ίδιο το Ταμείο.
Όλα θα κριθούν τα επόμενα 24ωρα στην Ουάσιγκτον κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Για την ακρίβεια στο παρασκήνιο της Συνόδου όπου ουσιαστικά θα διεξαχθεί και το μπρα ντε φερ μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.
Η έκθεση του ΔΝΤ που αναμένεται σήμερα το απόγευμα υπάρχουν πληροφορίες πως μιλά για μειωμένη ανάπτυξη αλλά και αύξηση της ανεργίας. Στοιχεία που δεν “βοηθούν” στην επίτευξη μιας συμφωνίας με της ευρωπαϊκή πλευρά σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα.
Την Παρασκευή ανακοινώνεται το πλεόνασμα του 2016. Το ερώτημα είναι εάν το ΔΝΤ θα δεχθεί αυτή τη μέτρηση από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT η οποία αναμένεται να είναι κοντά στο 4%, πάνω δηλαδή από τους στόχους που θέτει και το ίδιο το Ταμείο, αλλά και ποια θα είναι η πρόβλεψη για εφέτος.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απαίτηση για το πλεόνασμα του 2018, καθώς από αυτή θα καθοριστεί και η βιωσιμότητα (κατά το ΔΝΤ) του χρέους.
Ως προς το τελευταίο η Κριστίν Λαγκάρντ έχει τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το Ταμείο δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και έτσι απαιτεί επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα αλλά και μέτρα ελάφρυνσης από τους Ευρωπαίους.
Κάπου εδώ έρχονται οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή των Γερμανών, που έχουν αλλεργία ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ειδικά σε προεκλογική περίοδο.
Έτσι επί της ουσίας αναζητείται η “χρυσή τομή” μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού. Η Ελλάδα βρίσκεται λοιπόν... μεσοπέλαγα αναμένοντας την τελική απόφαση που κατά πολλούς θα είναι ένας συνδυασμός μέτρων για την επίτευξη πλεονασμάτων στο 3,5% ως το 2023, αλλά και κάποιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Σε κάθε περίπτωση ο συμβιβασμός θα σημάνει βαθιά λιτότητα στα γερμανικά πρότυπα για ακόμη μια επταετία, ενώ δεν αποκλείεται για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να μπει στο πρόγραμμα τα μέτρα να έρθουν νωρίτερα, από το 2018 δηλαδή.