Διανύουμε αυτή την εποχή του χρόνου που οι ιώσεις είναι στο φόρτε τους, μόνο που αυτόν το χειμώνα το φορτίο είναι ακόμη πιο βαρύ με τον κορωνοϊό, τη γρίπη, τον ιό RSV και τους περισσότερους από 150 ιούς του κοινού κρυολογήματος να κάνουν αγώνα ποιος θα πρωτοεισβάλει στο αναπνευστικό μας σύστημα.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ανακουφιστούμε σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης; Το μυστικό είναι να διατηρούμε τη ρινική κοιλότητα ενυδατωμένη έτσι ώστε να καταπολεμάται το ενοχλητικό μπούκωμα. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ένα αφυγραντήρα στο δωμάτιο, αλλά και με εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα στην οποία βράζει σκέτο νερό ή με φυλλα ευκάλυπτου, καθώς και με ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή αραιό αλατόνερο.
Οι ρινικές πλύσεις είναι πανάρχαιο γιατροσόφι που αναμφίβολα μειώνει τον ερεθισμό και την συμφόρηση της μύτης, ενώ υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν αυτή την πρακτική και με τη μείωση της διάρκειας της ίωσης, αλλά και της μεταδοτικότητάς της – ενδεχομένως επειδή μειώνεται ο πληθυσμός των παθογόνων στην ρινική κοιλότητα.
Για τις πλύσεις προτιμήστε αποστειρωμένο νερό ή φυσιολογικό ορό, αλλά όχι νερό της βρύσης καθώς μπορεί να έχει απειροελάχιστες ποσότητες μικροοργανισμών όπως βακτήρια και πρωτόζωα.
Για την Δρ Fadel Hind λοιμωξιολόγο, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Κλινική Mayo τη λύση δίνει ο υγραντήρας στο δωμάτιο που μένει ανοιχτός όλο το χειμώνα και διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας στο 40-60% – επίπεδα που σύμφωνα με το δικό της ερευνητικό έργο έχει φανεί ότι μειώνουν την μεταδοτικότητα των αναπνευστικών ιών και μπορούν ακόμη και να μας προφυλάξουν κατά την έκθεση σε αυτούς, δηλαδή με απλά λόγια να μην «κολλήσουμε». «Σε αυτά τα επίπεδα υγρασίας διαβιούν λιγότεροι ιοί στις επιφάνειες και στον αέρα, ενώ οι ιοί που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα είναι λιγότερο ενεργοί» δηλώνει η ίδια.
Η μενθόλη, χημική ουσία που βρίσκεται στην μέντα και σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας δίνει επίσης την αίσθηση της άνετης αναπνοής. Διόλου τυχαία η απλή εισπνοή ή η εντριβή της γνωστής αλοιφής με άρωμα μέντας προσφέρει πάντα ανακούφιση και αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης. Αντίστοιχη δράση έχουν ωστόσο και οι εισπνοές ευκάλυπτου ή θυμαριού για δέκα λεπτά πάνω από κατσαρόλα με βραστό νερό στο οποίο έχουμε ρίξει τα φύλλα της επιλογής μας.
Εν κατακλείδι, ο καθένας από εμάς βρίσκει μετά από δοκιμές και αποτυχίες εκείνο το γιατροσόφι που τον βοηθά περισσότερο να αποσυμφορήσει τη μύτη σε περίπτωση κρυολογήματος και να αισθανθεί καλύτερα. Και σύμφωνα με την Δρ Hind «αυτό είναι το καλύτερο γιατροσόφι που πραγματικά αξίζει».