Δε γλιτώνουμε εύκολα: Τα κουνούπια μάς εντοπίζουν μέσω υπερύθρων!
Ο προηγούμενος χειμώνας (2023-2024) ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 60 ετών. Το γεγονός αυτό έκανε τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να σημάνουν συναγερμό τον Μάιο για την επίπτωση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Πράγματι έως το τέλος Αυγούστου είχαμε πολλά κρούσματα και φαινόταν πως βρισκόμασταν στη δεύτερη χειρότερη χρονιά για τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά το 2018», σημειώνει στο η γιατρός Δημόσιας Υγείας και Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές του ΕΟΔΥ, κυρία Δανάη Περβανίδου. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι το καλοκαίρι πέρασε με την κυκλοφορία του ιού να είναι συγκρίσιμη με άλλες χρονιές, όπως το 2019 και το 2020.
Είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου η μόνη ασθένεια των κουνουπιών που μας τρομάζει; Η απάντηση είναι όχι, καθώς είδη κουνουπιών που είχαν εξαφανιστεί από την Ευρώπη απειλούν με νέα … εγκατάσταση. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κουνούπι «Aedes aegypti», ο ικανότερος διαβιβαστής του Δάγκειου πυρετού. «Φοβόμαστε μην εισαχθεί πάλι στην Ευρώπη», σημειώνει η ειδικός, αναλύοντας τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για αποτροπή τοπικών εξάρσεων Δάγκειου.
Τα πάντα γύρω από τις λοιμώξεις που μεταδίδονται με τα κουνούπια, τη σχέση της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση των πληθυσμών τους και πώς μπορούν οι πολίτες να αποτρέψουν μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών στο vidcast που ακολουθεί: