Με τον εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα να μπαίνει στην 53η ημέρα της απεργίας πείνας, ζητώντας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού αντί εκείνων του Δομοκού, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν ακραίες εκφράσεις, σε ένα ιδιόμορφο και κυνικό blame game για τις ευθύνες της όποιας έκβασης της υπόθεσης. Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει εμφύλιος στο χώρο της δικαιοσύνης για το θέμα, ενώ η αστυνομία είναι σε εγρήγορση εξαιτίας των επιθέσεων από ομάδες υποστηρικτών του Κουφοντίνα σε αστυνομικά τμήματα και άλλα κτήρια.
Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της και σταθερή στη γραμμή ότι δεν μπορεί να υποκύψει στον εκβιασμό της απεργίας πείνας και να μεταχειριστεί επιλεκτικά ένας κρατούμενο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως αυτόκλητος συνήγορος του τρομοκράτη. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την ένταση και τον διχασμό, ακόμα και να εκμεταλλευτεί πολιτικά ενδεχόμενο θάνατο του Κουφοντίνα.
Με σειρά δηλώσεών τους, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ως λύση στο πρόβλημα την προσφυγή του Κουφοντίνα σε ένδικα μέσα, με την πλευρά του καταδικασμένου τρομοκράτη να επιμένει ότι έχει εξαντλήσει αυτό το δρόμο.
Ισραηλινός χάρτης: Η Ίμβρος & η Τένεδος ανήκουν στην Ελλάδα!
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε χθες ότι «ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο». Διαμήνυσε δε ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».
Μη αφήνοντας κανένα περιθώριο υποχώρησης της κυβέρνησης η κυρία Πελώνη τόνισε ότι «οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε την κυρία Πελώνη δώσει εξηγήσεις για το «αυτόκλητοι συνήγοροι» του Κουφοντίνα και να αποσαφηνίσει εάν πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως τέτοιους και τους βουλευτές της ΝΔ Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου.
Κατά τον κ. Ηλιόπουλο «είναι πια φανερό ότι ο κος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η τεχνητή όξυνση και η επαναφορά των γελοίων ισχυρισμών του για τον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και ξεχαστεί το μπάχαλο στην πανδημία, η κατάρρευση της οικονομίας και οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του ίδιου για το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη.
Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της όξυνσης και του διχασμού» σημείωσε.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απίστευτο κυνισμό και ότι βάζει στην πολιτική στάθμιση ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, ενώ ο Γιάννη Μπαλάφας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης μπαίνουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν την υπόθεση Κουφοντίνα και τον πιθανό θάνατό του ώστε να αλλάξουν την ατζέντα».
Όσον αφορά στον εμφύλιο στους κόλπους της δικαιοσύνης, σημειώνεται ότι 41 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί με κοινή επιστολή τους εκφράζουν τη διαφωνία τους με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ζητούν δε από το Δ.Σ της Ένωσης να απέχει «από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος». Κατά την άποψή τους η ανακοίνωση «υπερβαίνει του σκοπούς της, προβαίνοντας σε υποδείξεις προς την πολιτεία υπό την επίφαση της υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων» και τονίζουν ότι «οι εκπρόσωποι της Ένωσης είχαν υποχρέωση απέναντι στα μέλη της να διατηρήσουν αλώβητη την εικόνα της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας των μελών της και η υποχρέωση αυτή δεν τηρήθηκε».