Εικόνα συντριπτικής διπλωματικής ήττας για την Τουρκία στις πρόσφατες συνομιλίες για την λύση του Κυπριακού περιέγραψε ο κ. Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Εξωτερικών αφού ευχαρίστησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση που κράτησαν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που περιλαμβάνει το πρώτο σχέδιο του γγ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς το σχέδιο έχει σημαντικές διαπιστώσεις καθώς, μεταξύ άλλων, αναφέρεται για πρώτη φορά στο ζήτημα των εγγυήσεων και περιγράφει το περιθώριο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
«Φροντίσαμε η ΕΕ να είναι για πρώτη φορά παρατηρητής στην πενταμερή διάσκεψη και μπορέσαμε να έχουμε εκφρασμένη την θέληση και γνώμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δεχθεί παρεμβατικά δικαιώματα στο έδαφός της κάτι που διεκδικούσε η Τουρκία» είπε ο κ. Κοτζιάς για να προσθέσει «το μάθημα που έβγαλα από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι μια καλά σχεδιασμένη διαπραγμάτευση σε ισχυρή συνεργασία με την Κύπρο μας δίνει την δυνατότητα να προωθήσουμε μια ατζέντα διαφορετική από αυτή του παρελθόντος».
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι στα ζητήματα των εγγυήσεων και της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων «η Τουρκία εκτέθηκε από την διγλωσσία και την υποκρισία της. Αλλα έλεγε στις συναντήσεις που είχε με τον γγ του ΟΗΕ και άλλα στις τελικές συναντήσεις. Στις συναντήσεις που είχε με τον γγ ΟΗΕ έλεγε ότι έχει πρόθεση να δεχθεί συμβιβασμούς και όταν ο γγ ΟΗΕ ανέλαβε να καταγράψει τα συμφωνηθέντα η Τουρκία απέσυρε τις δεσμεύσεις της. Επίσης, αναφορικά με την συνθήκη ασφάλειας που έχει 2 παραρτήματα (σ.σ. για παρουσία στρατευμάτων) οι τούρκοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ούτε με το δικό τους αίτημα».
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως «η πολιτική μας είχε στιγμές που έλαβε την συντριπτική στήριξη ακόμα και της Βρετανίας. Πρώτη φορά οι Τούρκοι βρέθηκαν μόνοι τους και αυτό είναι σημαντικό βήμα γιατί μπήκε στην ατζέντα του Κυπριακού και είναι κεκτημένο ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό φυσιολογικό κράτος χωρίς στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις. Αυτή η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από τον γγ ΟΗΕ. Ο γγ ΟΗΕ είπε ότι πρέπει να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και πρότεινε μηχανισμό παρακολούθησης όλων αυτών».
«Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να εξηγήσουν τι τα θέλουν όλα αυτά. Ο Τσαβούσογλου παραδέχθηκε πως θέλει τα στρατεύματα για να μπορεί να επεμβαίνει στρατιωτικά όποτε θέλει. Αυτά δεν είναι παραδοχές είναι αποκαλύψεις» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει «Αναγκάστηκε να πει ότι η Τουρκία δεν θέλει να πάρει τα στρατεύματά της και τα δικαιώματα της. Θέλει να παραμένουν 15 χρόνια για να ξαναγίνει μια ανασκόπηση τότε. Εμείς δεν θέλαμε να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά να λύσουμε το πρόβλημα γι αυτό και είχαμε προετοιμάσει τους εταίρους μας με τις θέσεις μας».
«Πλην των Τούρκων ουδείς θεωρεί πλέον σωστό να υπάρχουν ξένα στρατεύματα σε μια χώρα» τόνισε, σε άλλο σημείο ο υπουργός για να επισημάνει: «Είναι φανερό ότι δεν τελείωσε το Κυπριακό πρόβλημα. Τα προβλήματα είναι εκεί και μας περιμένουν. Η διαπραγματευτική τακτική πλέον είναι όμως διαφορετική. Θα δούμε τουρκικές προκλήσεις; Πιθανόν. Μη θεωρείτε ότι η Τουρκία είναι αήττητη. Δεν υποτιμώ αλλά δεν υπερτιμώ κανένα. Η διαμόρφωση συμμαχιών γίνεται με συγκεκριμένη στρατηγική. Γι αυτό την επόμενη Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Κύπρο για να κουβεντιάσουμε τον τρόπο συνέχειας των προσπαθειών και αξιοποίησης των συνθηκών. Την τελωνειακή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Την αξιοποίηση νέων ευκαιριών για δημόσια διπλωματία. Με συγκεκριμένη την αλήθεια να δυναμώσουμε το μέτωπο των δυνάμεων διεθνώς που επιδιώκουν δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα κατοχής που θα μπορεί ο Κυπριακός λαός να αποφασίζει μόνος του», κατέληξε.