Βέβαια, η χώρα μας είναι σε πιο δύσκολη θέση, τουλάχιστον για την ώρα, εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα υγείας, αλλά και του μεγάλου αριθμού καθημερινών θανάτων.
Ο σχεδιασμός για την ασφαλή σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες να θέτουν ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Πάσχα.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες πάτησαν “φρένο” στην άρση των μέτρων. Βρισκόμαστε, όπως λένε, σε κρίσιμη καμπή αλλά ταυτόχρονα και στην τελική ευθεία πριν από την αποκλιμάκωση της πανδημίας. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν πρέπει να γίνουν λάθη που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην πίεση στο σύστημα Υγείας, όσο ενδεχομένως και σε ανθρώπινες ζωές.
Ταυτόχρονα και τα νέα αντιικά φάρμακα, που έχουν χορηγηθεί ήδη σε 900 πολίτες στη χώρα μας, και συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της βαριάς νόσησης δημιουργούν μια επιπλέον αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον.
Άρης: Πέθανε από κορονοϊό ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θόδωρος Καρυπίδης
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο, και ειδικά στις χώρες που λίγο πριν από τις γιορτές είχαν επιβάλλει αυστηρά lockdown, σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια για σταδιακά «ανοίγματα», παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Ο τεράστιος αριθμός νοσούντων από τη μετάλλαξη Όμικρον, άλλωστε, είναι και ο λόγος που έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανοσίας στους πληθυσμούς. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με τα εμβόλια -κυρίως αυτά των ενισχυτικών δόσεων- και τα αντιιικά φάρμακα που κι αυτά προστέθηκαν πρόσφατα στη μάχη κατά του ιού, δημιουργούν την ελπίδα ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας μπορεί και να μην είναι ανέφικτος στόχος.
Έτσι, σε σταδιακή άρση προχωρούν στην Ευρώπη η Δανία, η Σουηδία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Τσεχία.
Αναλυτικότερα:
Χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη
Δανία – Σουηδία
Η Δανία, ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τα πιστοποιητικά ανοσίας και τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Το παράδειγμά της ακολούθησε και η Σουηδία, η οποία κατάργησε, επίσης, όλα τα περιοριστικά μέτρα.
Η Δανία, μάλιστα, προχωρά και λίγο παραπέρα με τη διακοπή της δωρεάν διάθεσης των τεστ κορονοϊού στους πολίτες, δίνοντας την αίσθηση του “τέλους της πανδημίας” στους πολίτες της χώρας.
Βρετανία
Η πλήρης κατάργηση των μέτρων στη Βρετανία έχει αποφασιστεί για τις 20 Μαρτίου, ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται η σταδιακή άρση των περιορισμών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η άρση της υποχρεωτικής κατ’ οίκον απομόνωσης όσων νοσούν από τον κορονοϊό.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η ολοκληρωτική κατάργηση των μέτρων να αποφασιστεί και ένα μήνα νωρίτερα, καθώς οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι κρίνουν πως οι Βρετανοί πολίτες είναι ασφαλείς.
Ισπανία – Ιταλία – Γαλλία
Την ώρα που η Ισπανία και η Ιταλία καταργούν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, η Γαλλία δεν αποκλείει την πιθανότητα κατάργησης του πιστοποιητικού ανοσίας από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει και ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, ως προς την πρόσβασή τους σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας (εσωτερικούς και εξωτερικούς).
Από την Πέμπτη, επίσης, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση Σάντσες, η Ισπανία βάζει τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία.
Ολλανδία – Βέλγιο
Καφέ και μπαρ άνοιξαν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όμως, προς το παρόν η μετάβαση στην κανονικότητα αργεί, καθώς υπάρχει πίεση στα συστήματα Υγείας των συγκεκριμένων χωρών με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις τους να μην τολμούν μεγαλύτερα ανοίγματα.
Τσεχία
Σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προχώρησε τελευταία από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης την περασμένη Τετάρτη και η Τσεχία. ‘Ετσι από την Πέμπτη οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να φέρουν και να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ανοσίας τους, για την πρόσβαση τους σε εστιατόρια, καφετέριες, αθλητικούς και πολιτικούς χώρους, καταστήματα και κομμωτήρια.
Από τις 19 Φεβρουαρίου, επίσης, θα αυξηθούν έως και τις 5.000 οι καθήμενοι θεατές στα πολιτιστικά και αθλητικά θεάματα.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη καταργήσει και τα υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους χώρους εργασίας. Κι αυτό καθώς από το ρεκόρ των 57.000 μολύνσεων την 1η Φεβρουαρίου, τα κρούσματα έπεσαν στα 37.600 την περασμένη Τρίτη, ενώ η χώρα των 10,5 εκατ. θρηνεί 37.612 θύματα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.
Καταληκτική ημερομηνία για την καθολική άρση των περιορισμών, η 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.