Με την αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό να έχει ήδη ξεκινήσει – αφού την προσεχή Δευτέρα θ’ ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία και αυτή θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 27 Δεκεμβρίου – το ενδιαφέρον στρέφεται για μία ακόμη φορά στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η μείωση των κρουσμάτων δεν αρκεί, καθώς αφενός η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, αφετέρου η αποκλιμάκωση εξακολουθεί να γίνεται με αργούς ρυθμούς κι αντιθέτως να παραμένουν σοβαρές εστίες και περιοχές που «κοκκινίζουν».
Τούτο υπαγόρευσε, άλλωστε, την ένταξη και της Κοζάνης σε καθεστώς σκληρού lockdown, όπως είχε συμβεί ένα 24ωρο νωρίτερα με τη Δυτική Αττική. Στο «κόκκινο» βρίσκονται, άλλωστε, κι άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πέλλα και Ημαθία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει εξαρχής να μην μείνει κλεισμένος στο γραφείο του στο Μαξίμου, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα επιλέγει συμβολικά να μεταβεί στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από τον κορονοϊό.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα και τη Βέροια και συγκεκριμένα νοσοκομεία στις πόλεις αυτές και ειδικά στα Γιαννιτσά το χώρο που προορίζεται για εμβολιαστικό κέντρο (σ.σ.: το Κέντρο Υγείας της πόλης). Αυτή είναι, άλλωστε, η διαφορά σε σχέση με την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνομιλήσει με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία της πόλης, καθώς στην εξίσωση έχει μπει πλέον και η παράμετρος του εμβολιασμού, στην οποία η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία και εκφράζει βάσιμα την προσδοκία ότι αποτελεί την αρχή του τέλους της περιπέτειας της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί, εξάλλου, και το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, όπως έγραψε ήδη από χθες το newsit.gr, θ΄ ακολουθηθεί στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας της κυβέρνησης «μοντέλο κορονοϊού». Δηλαδή, θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα – κάθε Δευτέρα – ενημέρωση από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο επικεφαλής του project για τον εμβολιασμό, αλλά και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Ο εμβολιασμός αναμένεται να καταστεί μαζικός από το Φεβρουάριο κι έπειτα, λόγω της αύξησης των δόσεων που θα παραλάβει η χώρα, πάντοτε στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ και την προμήθεια εμβολίων που θα γίνεται κεντρικά και θα τη διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες.
Έτσι, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι έως το τέλος Μαρτίου ή το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου θα έχει ήδη εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Όμως, η ανοσία στο 70% του πληθυσμού θα επιτευχθεί αργότερα, όπως επισήμανε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τον εμβολιασμό που έλαβε χώρα στην Πολιτική Προστασία ο κ. Μητσοτάκης. Συστήνοντας έτσι την αυστηρή τήρηση των μέτρων, με πρώτη την καθολική χρήση μάσκας ακόμη και μετά την εκκίνηση της εμβολιαστικής διαδικασίας. Συστάσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός και για τις ημέρες των εορτών προκειμένου να μην καταστρατηγηθούν οι κανόνες για τις επισκέψεις σε σπίτια και να μετατραπούν, φευ, σε «βόμβες» διασποράς του κορονοϊού.
Σημειώνεται, τέλος, από την προσεχή Δευτέρα οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν στην πλατφόρμα testing.gov.gr την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διενέργεια τυχαίων τεστ στον πληθυσμό, από τις 28 Δεκεμβρίου, με στόχο κυρίως τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων. Οι οδηγίες των ειδικών εξακολουθούν πάντως να υποδεικνύουν τη διενέργεια μοριακού τεστ για όσους εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού.