Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Κορονοϊός: Ποντιακό έθιμο που ακυρώνεται μετά από σχεδόν ένα αιώνα

Το πασχαλινό ποντιακό έθιμο που ακυρώνεται μετά από 97 χρόνια λόγω κορονοϊού. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων στο Sputnik.

Η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 ακύρωσε ένα πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με αδιάλειπτη παρουσία, εδώ και 97 χρόνια. Πρόκειται για το πολιτιστικό δρώμενο του «Παμποντιακού Πανοΰρ 2020» της Κυριακής του Θωμά, στο Ελληνικό της Αττικής.

Παραδοσιακά, τη διοργάνωση έρχονταν να παρακολουθήσουν περίπου 180.000 άτομα από όλο τον κόσμο, ενώ ο εορτασμός του είχε καθιερωθεί σε πενθήμερο από την Τετάρτη του Πάσχα. 

Στο επίκεντρο ένα ταφικό έθιμο με αφετηρία τον Πόντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ποντιακή παράδοση οδηγούσε συγγενείς και φίλους των νεκρών στα νεκροταφεία, κατά την Κυριακή του Θωμά (ή τη Δευτέρα του Πάσχα σε κάποιες περιπτώσεις).

Μετά τα τρισάγια, έστρωναν τραπέζι στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και ειδικότερα ποντιακής λύρας σε πολλές περιπτώσεις.

Η παράδοση αυτή ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 1922, όταν αρκετοί πρόσφυγες ήρθαν στην χώρα μας.

Ποντιακό θέατρο, παραδοσιακό γλέντι, ομιλίες των ερευντητών του ποντιακού ελληνισμού, ποντιακά φαγητά, καθώς και το αντάμωμα παλαίμαχων και ενεργών ποδοσφαιριστών από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Καλαμαριά, Πανιώνιο και, γενικά, από ελληνικές ομάδες των Ελλήνων προσφύγων, συμπλήρωναν τις προηγούμενες μέρες του εορτασμού, πριν από το ταφικό έθιμο.

Μόνο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατόρθωσε να εμποδίσει τους Πόντιους πρόσφυγες της περιοχής των Νέων Σουρμένων Αττικής, από την πραγματοποίηση του πατρογονικού τους Ταφικού Εθίμου. 

«Από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έχει να γίνει κάτι τέτοιο, όταν οι Πόντιοι έφυγαν από τα Σούρμενα. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι εγκαταστάσεις των Γερμανών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έγιναν στόχος βομβαρδισμών της συμμαχικής αεροπορίας. Άρα μιλάμε για την πρώτη διακοπή του εθίμου σε καιρό ειρήνης», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης.

«Περνάμε ιστορικές στιγμές, μετά την απειλή της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 μήνα. Ιστορική είναι η ματαίωση του εθίμου, που αποφασίσαμε με τηλεδιάσκεψη. Μέσα σε αυτήν πρόκληση, ελπίζουμε να ανταμώσουμε ξανά όλοι υγιείς. Ακόμα και την πρώτη χρονιά, μετά το 1922, που ήρθαν εδώ οι πρόγονοι μας από τον Πόντο, τιμούσαν την παράδοση, με το τσουρέκι, τα κόκκινα αυγά και το τρισάγιο, χωρίς να υπάρχει κάποιος νεκρός. Ένας από τους λόγους που ο συλλογος μας είναι ιστορικός, είναι επειδή ιδρύθηκε το 1924, ακριβώς για να διαφυλάξει ζωντανή αυτή την παράδοση. Είμαστε παλαιότερο Σωματείο ακόμα και από την κοινότητα του Ελληνικού, η οποία ιδρύθηκε το 1930», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια παρεμφερής παράδοση με αυτήν του ταφικού εθίμου του ποντιακού ελληνισμού υπήρχε και στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κατά τόπους συναντάται ακόμα και στη σύγχρονη Ρωσία.

Tags
Back to top button