Πριν παρατεθεί αναλυτικά όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά τις προσεχείς ημέρες, αξίζει να σταθούμε στον παράγοντα – κλειδί της όποιας απόφασης για τα μέτρα.
Ο λόγος για τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος και αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο στις αποφάσεις για την εκάστοτε επόμενη μέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όπως ανακοίνωσε δια στόματος Στέλιου Πέτσα η κυβέρνηση, κλειστό παραμένει όλο το λιανεμπόριο στη χώρα, ενώ από την Κυριακή και έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτραπεί το click away.
Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου (11-12-2020):
«Καλημέρα σε όλες και όλους,
Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.
Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά - ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού - εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.
Ανησυχητική κρίνεται - με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών - και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.
Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.
Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.
Καταστάσεις συνωστισμού - όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας.
Με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:
Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.
Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.
Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.
Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.
Προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας.
Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή - για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας - είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό.
Σταματώ σε αυτό το σημείο και δίνω τον λόγο στον Υπουργό Ανάπτυξης για να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε.»
Οι φόβοι των ειδικών για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της πανδημίας παρά το lockdown εξελίσσεται αργά, επειδή όταν ξεκίνησε το απαγορευτικό υπήρχε προηγουμένως μια μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
«Το Μάρτιο δεν υπήρχε αυτή η διασπορά και μπήκαμε στα σπίτια μας χωρίς το ιό. Τώρα υπήρξε τεράστια διασπορά και πήγαμε στα σπίτια μας με τον κορονοϊο με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά και δεν πέφτουν εύκολα τα κρούσματα» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα δεύτερο γεγονός είναι πως το τωρινό lockdown δεν ήταν ιδιαιτέρως αυστηρό όπως ήταν το Μάρτιο ενώ: «ο κόσμος έχει βαρεθεί να του λέμε εδώ και μήνες τι θα κάνει πως πρέπει να ζει και ενδεχομένως ένα πού σκληρό lockdown έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα».
Όπως τόνισε, αν άνοιγε το λιανεμπόριο θα υπήρχε ευρεία μετάδοση της COVD-19: «Μην έχει κάνεις καμιά αμφιβολία πως θα τρέξει ο κόσμος στα καταστήματα, στους δρόμους, η Ερμού για παράδειγμα θα γίνει ο μεγάλος συνωστισμός και θα έχουμε υπερμετάδοση».
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα περιορισμού μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να χτίσουμε το τοίχος ανοσίας.
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για το λιανεμπόριο και των εκκλησιών έκρουσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην υποχωρούν και τα κρούσματα κορονοϊού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Όταν νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να διασωληνωθεί. Περιμέναμε να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα, αλλά αυτό δεν έγινε» σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο MEGA, προσθέτοντας πως: «η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα στο κόκκινο. Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να ξεκινούν εφημερία με ένα ή δύο κρεβάτια ΜΕΘ».
Για τις εκκλησίες, σημείωσε ότι «Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μια φορά Χριστούγεννα δεν πάει ο κόσμος στην εκκλησία. Δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες για τον κόσμο».
Τέλος, και η λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό Ελένη Γιαμαρέλλου, εξέφρασε τους προβληματισμούς της για το άνοιγμα της αγοράς.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο κόσμος να νιώσει Χριστούγεννα», όμως την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί, οι νεκροί κάθε μέρα αγγίζουν τους 100 και το ιδανικό θα ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι ισοδύναμες με τα εξιτήρια που δίνονται, κάτι που προς το παρόν δεν υφίσταται, ενώ σύμφωνα με την ίδια: «Αν τα ανοίγαμε όλα, θα βλέπαμε μια τεράστια διασπορά με τη μορφή του τρίτου κύματος».