Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν προστατεύει μόνο τους ενήλικες από τη σοβαρή νόσηση, το θάνατο και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο αλλά απλώνει ένα πέπλο προστασίας και στα ανεμβολίαστα παιδιά της οικογένειας, όπως προκύπτει από μια μακροσκελή ανάλυση στοιχείων από βάσεις δεδομένων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με το η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Clalit, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ.
Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν 181.307 ανεμβολίαστα παιδιά από 76.621 διαφορετικά νοικοκυριά και έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των εμβολιασμένων γονιών με την αναμνηστική δόση με τους γονείς που εμβολιάστηκαν με μόνο δύο δόσεις τουλάχιστον πέντε μήνες πριν. Η περίοδος που εξέτασαν, μεταξύ Ιουνίου 2021 και Οκτωβρίου 2021, συνέπεσε με το σφοδρό κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που έπληξε το Ισραήλ.
Κρήτη: Καταγγελία για το Νοσοκομείο Χανίων-Καρκινοπαθής με κορονοϊό περίμενε 10 ώρες να αδειάσει κρεβάτι
Η μελέτη εκτίμησε ότι ακόμα και ο ένας μόνο γονέας να έχει ενισχυθεί με την τρίτη δόση, κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 20,8%, ενώ ο εμβολιασμός και των δύο γονέων με την ενισχυτική δόση μείωσαν σχεδόν εις τριπλούν τον κίνδυνο μόλυνσης, κατά 58,1%.
Επιπλέον, οι συγγραφείς διεξήγαγαν μια παρόμοια μελέτη κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου κύματος, από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, στο οποίο επικρατούσα ήταν η παραλλαγή Άλφα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συγγραφείς μελέτησαν 400.733 ανεμβολίαστα παιδιά και εφήβους από 155.305 διαφορετικά νοικοκυριά. Συγκρίνοντας τους ανεμβολίαστους γονείς με τους γονείς που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις του εμβολίου, διαπίστωσαν ότι η έμμεση προστασία του γονικού εμβολιασμού στα παιδιά ήταν πιο ισχυρή.
Εξετάζοντας στη συνέχεια συγκεκριμένες υποομάδες, οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οιέμμεσες επιδράσεις του γονικού εμβολιασμού επαληθεύονται σε νοικοκυριά διαφορετικών μεγεθών και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων παιδιών στις ηλικιακές ομάδες 0-2 και 3-6 ετών.
Διερευνώντας περαιτέρω τον μηχανισμό αυτής της επίδρασης, αποδεικνύεται ότι μέσω του εμβολιασμού όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητες ένας εμβολιασμένος γονέας να νοσήσει, αλλά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τη λοίμωξη COVID-19 σε άλλα μέλη του νοικοκυριού, εάν μολυνθεί.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την ουσιαστικήπροστασία που παρέχει ο εμβολιασμός στα ανεμβολίαστα παιδιά που διαμένουν υπό την ίδια στέγη. Αποτελούν επίσης μια επισήμανση της σημασίας του εμβολιασμού στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 αλλά και την θωράκιση των πολύ μικρών παιδιών, που ακόμα δεν εμβολιάζονται.
Ο καθηγητής Ben Reis, Διευθυντής της Ομάδας Προγνωστικής Ιατρικής στο Πρόγραμμα Υπολογιστικής Πληροφορικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αναφέρει σχετικά: «Οι γονείς έχουν μεγάλο καθήκον να προστατεύουν τα παιδιά τους. Ειδικά σε οικογένειες, όπου τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, αυτή η μελέτη παρέχει αποδείξεις σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού των γονέων, έτσι ώστε να προστατεύσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τα παιδιά τους».