Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κομισιόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε - Απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δήλωση αυτή που έκανε η Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Μέρκελ επανέλαβε την χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου στο ντιμπέιτ με τον Σουλτς, ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή όταν ο κύριος αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, αν εκλεγεί καγκελάριος.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε, και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Η Γερμανία απέρριψε το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που μένουν στην χώρα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης είναι ο «ιθύνων νους» πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του περασμένου έτους στη γειτονική χώρα.

Την αποκάλυψη του τουρκικού αιτήματος έκανε στις 2 Σεπτεμβρίου το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο τονίζει πως η απόρριψη του αιτήματος από την γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών μετά και την δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την 1η Σεπτεμβρίου, πως η Γερμανία θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στην κράτηση δύο ακόμα Γερμανών πολιτών στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη απορρίψει το σχετικό αίτημα της Τουρκίας για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων μελών της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν στην Γερμανία από τον Ιούνιο, λέγοντας στην Άγκυρα πως δεν υφίσταται νομική βάση για την αρμόδια εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας BaFin, να ελέγξει το κίνημα του Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με το Spiegel, στις 31 Αυγούστου οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Γερμανούς πολίτες με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου έτους. Οι δύο Γερμανοί, τουρκικής καταγωγής, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας ως μέλη της οργάνωσης FETÖ. Συνολικά στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 12 Γερμανοί πολίτες για πολιτικούς λόγους ενώ οι τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Tags
Back to top button