Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κολομβία: Βρέθηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καραϊβική – Το μεγαλύτερο από το 1990

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol της Κολομβίας και ο βραζιλιάνικος κολοσσός του ενεργειακού τομέα Petrobras ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την ανακάλυψη «τεράστιου» υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, ανοικτά των ακτών της Κολομβίας στην Καραϊβική Θάλασσα, που ίσως «διπλασιάσει τα αποθέματα» της χώρας.

Το κοίτασμα, ανοικτά από την πόλη Σάντα Μάρτα, στην πραγματικότητα είχε εντοπιστεί ήδη το 2022. Το νέο στοιχείο αφορά το μέγεθός του: εκτιμάται πλέον πως φθάνει τα «6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», άρα είναι «το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί από τα χρόνια του 1990», εξήγησε η Ecopetrol μέσω X.

Το κοίτασμα αυτό «έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τα αποθέματα της Κολομβίας», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ροζέριου Σοάρες, στέλεχος της Petrobras αρμόδιο για την έρευνα για κοιτάσματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καρταχένα (βόρεια).

Η ποσότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με εκείνη του κοιτάσματος Κουτσουπά, στη Ριοάτσα (βόρεια), από όπου προμηθεύεται αέριο η χώρα εδώ και 45 χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της παρουσίασης από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο σχεδίου για την εξεύρεση χρηματοδότησης 40 δισεκ. δολαρίων και πλέον για την ενεργειακή μετάβαση, την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα.

Ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά —εξελέγη το 2022— αρχικά επικρινόταν για τη συνέχιση της εξόρυξης υδρογονανθράκων· τώρα λέει πως θέλει η δημόσια επιχείρηση Ecopetrol, ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα (απασχολεί 33.000 ανθρώπους), να εξειδικευτεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποφάσισε εξάλλου να μην υπογραφτούν νέες συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου.

Οι αποφάσεις του όμως επικρίνονται από τη συντηρητική αντιπολίτευση και συνδικαλιστικούς και επιχειρηματικούς φορείς, που τάσσονται υπέρ «σταδιακής μετάβασης» χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο «η οικονομική ασφάλεια».

Ο τομέας των υδρογονανθράκων εισφέρει το 2,8% του κολομβιανού ΑΕΠ, κατά τους επίσημους αριθμούς της στατιστικής υπηρεσίας (DANE). Το πετρέλαιο συγκαταλέγεται στα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της τέταρτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Η Κολομβία τους τελευταίους μήνες βιώνει περίοδο εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας που αυξάνει τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων και διακοπών της ηλεκτροδότησης, προειδοποιούν ειδικοί.

Σύμφωνα με τη Naturgas, τον εθνικό σύνδεσμο εταιρειών του τομέα του αερίου, η Κολομβία θα καταγράψει το 2025 έλλειμμα αερίου που ισούται με το 7,5% της ζήτησης, ενώ το 2026 το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 16%.

Εν μέσω λειψυδρίας που εν μέρει αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, η Κολομβία αύξησε τις εισαγωγές αερίου κατά 2.500% μεταξύ του 2022 και του 2023. Σύμφωνα με τα δεδομένα του τομέα, το φυσικό αέριο καλύπτει από το 25 ως το 30% της εθνικής ζήτησης ενέργειας.

Tags
Back to top button