Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να βρεθούν μέσα στο τελευταίο 10ημερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υότκη
Τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..
Ο πήχης των προσδοκιών για αυτή την έκτη συνάντηση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, είναι χαμηλός, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αναμένει κάποια ουσιαστική πρόοδο που θα οδηγούσε στο να μπουν άμεσα οι δύο πλευρές στα… δύσκολα θέματα.
Στον καθορισμό Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» και υφαλοκρηπίδας, τις μόνες διαφορές που αναγνωρίζει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία..
Στα τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τους εξοπλισμούς
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν με φόντο το νέο τετ-α-τετ
«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό ότι υπάρχει ηρεμία σε θάλασσα και αέρα, καλύτερη συνεργασία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και αμοιβαία οφέλη από την χορήγηση της visa express για επίσκεψη Τούρκων πολιτών σε νησιά μας.
«Αναγνωρίζω με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η “γαλάζια πατρίδα” παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και την βασική αιτία και τη βασική δυσκολία, για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς, που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θαλασσίων ζωνών δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε με έμφαση ο Κ. Μητσοτάκης.
Σκυτάλη στους ΥΠΕΞ για τις θαλάσσιες ζώνες…;
Η Αθήνα προσδοκά ότι η η συνάντηση των δύο ηγετών σε λίγες ημέρες, στις Η.Π.Α., μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει έδαφος, ώστε πέραν της συζήτησης για θέματα χαμηλής πολιτικής (Μεταναστευτικό, Πολιτική Προστασία κ.α.) και το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα, καθορισμένα βήματα διαλόγου (Θετική Ατζέντα, ΜΟΕ, Πολιτικός Διάλογος, διεξαγωγή Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα), να διερευνηθεί και η πιθανότητα να δοθεί εντολή στους δύο ΥΠ.ΕΞ να ξεκινήσουν διάλογο για την οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Ένα σημαντικό βήμα, που αποτελεί και το ζητούμενο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης.
Παράλληλες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Το ραντεβού των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, γίνεται σε ένα μομέντουμ όπου ο Ο.Η.Ε. προωθεί πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, θέμα που επίσης αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Για τις 23 Σεπτεμβρίου έχει «κλειδώσει» συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα βρεθεί την έδρα του Ο.Η.Ε. και ο ηγέτης του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.