Είναι γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο φτάνουν πολλές και συχνά αντικρουόμενες εισηγήσεις για τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης, με τον κ. Μητσοτάκη να αποφεύγει να μπει στην κουβέντα, πολύ περισσότερο στην ονοματολογία που αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνεται. Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, αν αποφασιστεί, είναι πολύ πιθανό να γίνει μέσα στο Ιούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τον Πρωθυπουργό, όπως σημειώνουν πηγές στο iefimerida, προέχει η ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και η ολοκλήρωση της σταδιακής άρσης του lockdown, ενώ, δεν έχει πάρει καμία απόφαση για αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Όλο το βάρος των συνεχών συσκέψεων που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου πέφτει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού και την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Αυτός είναι και ο λόγος που και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, εντός των επόμενων μηνών, παραμένουν στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μελετώνται.
Η αξιολόγηση υπουργών και υφυπουργών συνεχίζεται
Βέβαια, η αξιολόγηση υπουργών και υφυπουργών δεν σταμάτησε ποτέ, πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, οπότε και χρειάστηκαν γρήγορες και ουσιαστικές αποφάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του τα συν και τα πλην για όλα τα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, αλλά, η στιγμή που θα τα ανασύρει για να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις θα αποφασιστεί από τον ίδιο.
Η συζήτηση ανατροφοδοτείται τις τελευταίες ημέρες από υπουργούς και κομματικά στελέχη που προδικάζουν κινήσεις το επόμενο διάστημα και πολλές φορές είτε καταφεύγουν σε κινήσεις για να σώσουν την παρτίδα, είτε αποφεύγουν την έκθεση για να μην βάλουν αυτογκόλ στις καθυστερήσεις.
Μετακινήσεις υπουργών, αλλαγές υφυπουργών στο τραπέζι
Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και νωρίτερα του μεταναστευτικού, με την κρίση στον Έβρο, έχουν ισχυροποιήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλής δημοφιλίας. Αυτό είναι κάτι που του δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει σε όποιες κινήσεις κρίνει ότι θα βελτιώσουν το κυβερνητικό έργο χωρίς να σκέφτεται διαφόρων ειδών ισορροπίες. Αυτό περιλαμβάνεται και στα επιχειρήματα υπέρ ενός ανασχηματισμού το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτό προστίθεται η δυνατότητα να διορθωθούν άμεσα κάποιες αστοχίες σε επίπεδο υφυπουργών, η είσοδος περισσότερων κοινοβουλευτικών στελεχών, ίσως και εξωκοινοβουλευτικών και το ανακάτεμα τις τράπουλας σε υπουργούς όπου η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν όσοι τάσσονται υπέρ των άμεσων κινήσεων, οι νέοι υπουργοί θα έχουν το περιθώριο σε μια στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε ύφεση να μάθουν τα χαρτοφυλάκια τους και να επεξεργαστούν πολιτικές που θα ξεδιπλωθούν με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.
Τα αντίθετα επιχειρήματα
Στον αντίποδα υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει τη στιγμή που ο κίνδυνος της πανδημίας βρίσκεται ακόμα εδώ και οι πολιτικές τόσο για την αντιμετώπιση της, όσο και για την επούλωση των πληγών στην οικονομία βρίσκονται υπό διαμόρφωση ή δεν έχουν δοκιμαστεί. Πρέπει να τελειώσει ο μεγάλος κίνδυνος και να ακολουθήσει ο ανασχηματισμός είναι η λογική πίσω από αυτή την σκέψη. Επίσης, ένας ανασχηματισμός μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να χαθεί επικοινωνιακά και να μην δώσει το στίγμα που θα επιθυμεί ο Πρωθυπουργός. Ένας ακόμα λόγος για να καθυστερήσει ο ανασχηματισμός είναι το γεγονός ότι, παρά τα φάλτσα κάποιων υπουργών, δεν υπάρχει φθορά στην κυβέρνηση και άρα ένα χαρτί για να αλλάξει το κλίμα, εφόσον χρειαστεί στο άμεσο μέλλον, θα έχει καεί.
Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ένα. Το μαχαίρι και το πεπόνι βρίσκονται στα χέρια του κ. Μητσοτάκη και μόνο ο ίδιος θα κρίνει τόσο την στιγμή όσο και το μέγεθος μιας τέτοιας κίνησης. Συνήθως, τις μεγάλες αποφάσεις τις λαμβάνει κατά τη διάρκεια μιας ολιγοήμερης απόδρασης, όταν μένει μόνος του και με ηρεμία ζυγίζει τις καταστάσεις.