Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

ΚΙΣΕ για την επιστροφή των αρχείων: «Η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι»

Την συγκίνηση τους εκφράζουν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και οι Έλληνες Εβραίοι για την απόφαση του Ρώσου προέδρου να επιστρέψουν τα αρχεία των Ελληνικών Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, κυρίως της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΙΣΕ αναφέρει ότι οι Ναζί, στις 11.7.1942 «υφάρπαξαν αρχεία, βιβλία και λατρευτικά αντικείμενα από 30 Συναγωγές της Θεσσαλονίκης, από βιβλιοθήκες και από τα Κοινοτικά ιδρύματα. Τα αρχεία αυτά μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τον σοβιετικό στρατό, τον Μάιο του 1945, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα».

Κάνοντας λόγο για ιστορικής σημασίας επίτευγμα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο αναφέρεται στον μακροχρόνιο και δύσκολο αγώνα της Ελληνικής Διπλωματίας και του Ελληνικού Εβραϊσμού, που ευοδώνεται «χάρη στις καίριες ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», προς τον οποίο εκφράζονται ευχαριστίες, όπως και για όλους όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της επιστροφής των προπολεμικών εβραϊκών αρχείων στη χώρα.

Ιδανικός τόπος, σύμφωνα με το ΚΙΣΕ, για την εναπόθεση των αρχείων είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ:

Η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι!

Με απέραντη συγκίνηση το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και οι Έλληνες Εβραίοι καλωσορίζουμε την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επιστρέψει η Ρωσία τα αρχεία των Ελληνικών Ισραηλιτικών Κοινοτήτων -και κυρίως της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, από όπου οι Ναζί, στις 11.7.1942, υφάρπαξαν αρχεία, βιβλία και λατρευτικά αντικείμενα από 30 Συναγωγές της Θεσσαλονίκης, από βιβλιοθήκες και από τα Κοινοτικά ιδρύματα. Τα αρχεία αυτά μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τον σοβιετικό στρατό, τον Μάιο του 1945, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα.

Ένας μακροχρόνιος και δύσκολος αγώνας της Ελληνικής Διπλωματίας και του Ελληνικού Εβραϊσμού φαίνεται να ευοδώνεται χάρη στις καίριες ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας επίτευγμα που αφορά στην ιστορία της χώρας μας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και όλους όσους εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της επιστροφής των προπολεμικών εβραϊκών αρχείων στη χώρα μας.

Στην επετειακή χρονιά των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι, επιτέλους! Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό τα αρχεία αυτά φωτίζουν την ιστορική διαδρομή του, ιερά κειμήλια στα οποία καταγράφεται το φως της ζωής και το σκοτάδι της λεηλασίας και του Ολοκαυτώματος. Η απόδοσή τους θα σημάνει δικαιοσύνη και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού που συνέβαλλε στην ανάπτυξη του τόπου του αλλά δεν υπάρχει πια, εκείνο των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει την ιδανική εστία για την ευλαβική εναπόθεσή τους, αλλά και για την αξιοποίησή τους από ερευνητές, καθώς η πρόσβαση στα Αρχεία θα εξασφαλιστεί μέσα από σύγχρονες μεθόδους έρευνας και αναζήτησης.

Tags
Back to top button