Η αρχή γίνεται με τα εθνικά ζητήματα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. “Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία ήταν απούσα από τα θέματα της Λιβύης. Αποκαταστήσαμε ένα δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας. Αποκατέστησα σαφές ότι είναι παράνομο αυτό το μνημόνιο”, είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως “η Λιβύη έχει σύνορα με την Κρήτη, όχι με την Τουρκία. Στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες σε υποδομές, ενέργεια και νερό”.
Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ανέφερε: “Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για ανατρέψιμη προσέγγιση. Της δίνουμε την ευκαιρία για θετική ατζέντα αλλά υπό προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκής της πορεία είναι να μην υπάρχουν εντάσεις. Μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. Θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα να δεχτεί η Τουρκία τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι στα νησιά μας.
Δείτε live
Ερωτηθείς για τον κορονοϊό και το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως “αλλάζουμε συνεχώς τη στρατηγική μας”. “Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί ακούσαμε τους ειδικούς”.
Για την εστίαση: “Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα”.
Επανέρχονται οι Γάλλοι: Πρόταση για κατασκευή 3 Belharra στην Ελλάδα
“Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι”.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.