Το περιεχόμενο του non paper του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού, το οποίο αποκάλυψε στο σύνολό του χθες ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα» της Κύπρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα ως προς τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά.
Το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Γκουντέρες στο τελευταίο δείπνο του Κραν Μοντανά αν και είναι άτυπο αποτελεί βάση για οριστική κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Σίγμα» ο κ. Γκουτέρες ως πεδία εφαρμογής αναφέρει: «Συνταγματικές πτυχές της λύσης, Εδαφικές αναπροσαρμογές, Κανόνες αστυνόμευσης, Απόσυρση ξένων στρατευμάτων και αποστρατιωτικοποίηση εγχώριων δυνάμεων, εφαρμογή της συμφωνίας για το περιουσιακό και συμμόρφωση με το κεκτημένο της ΕΕ (παρακολούθηση από την ΕΕ).
Το πρώτο επίπεδο παρακολούθησης της εφαρμογής επί του εδάφους περιλαμβάνει:
την απομάκρυνση των στρατευμάτων
την αποστρατιωτικοποίηση
Η παρακολούθηση προτείνεται να γίνει από την αποστολή του ΟΗΕ, η οποία θα υποβάλλει εκθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάθε τρεις μήνες για όλες τις πτυχές της συμφωνίας.
Το δεύτερο επίπεδο παρακολούθησης, η Επιτροπή των μερών (COP) -ένα συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προτείνεται να μετέχουν 2 εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (1 Ελληνοκύπριος , 1 Τουρκοκύπριος), 1 εκπρόσωπος από κάθε συνιστών κράτος, 1 εκπρόσωπος από την Τουρκία, 1 εκπρόσωπος από την Ελλάδα, 1 εκπρόσωπος από το Ηνωμένο Βασίλειο, 1 εκπρόσωπος του ΟΗΕ που θα προεδρεύει- αποτέλεσε σημείο τριβής, αφού περιλαμβάνει και τις εγγυήτριες δυνάμεις».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Σίγμα» η πρώτη σημαντική ένσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούσε τη συμπερίληψη των συνταγματικών πτυχών διότι θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο νομικά παραπέμπει σε εξωτερικές εγγυήσεις.