Σε τρία σημεία επικεντρώνεται η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για να υπάρξει απεμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό. Έγκυρη πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικά η πρόταση Αναστασιάδη, για την οποία θα ενημερώσει αναλυτικά αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, προνοεί:
-Συζήτηση και συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας-εγγυήσεων.
-Συζήτηση και συμφωνία στο εδαφικό και μετά συζήτηση των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων (περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης), με στόχο την τελική κατάληξη σε συνολική συμφωνία.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ότι είναι επιβεβλημένο να γνωρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις ακριβείς θέσεις της Τουρκίας, τόσο το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων όσο και στο θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων.
«Διαφορετικά, δεν θα έχει νόημα να μεταβούμε στη Γενεύη και να αποτύχουμε», τόνισε ο Κύπριος υπουργός.
Αμετακίνητη η Άγκυρα στο θέμα των εγγυήσεων, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου
Η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω από τη θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με γραπτό ερωτηματολόγιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι κατηγορηματικός για τη θέση αυτή της Άγκυρας και επικαλείται το παρελθόν και τα όσα διαδραματίσθηκαν, υποστηρίζοντας: «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού». Επίσης, λέει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις». Μάλιστα, παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα.
Σε ερώτηση εάν η Άγκυρα αποδέχεται μία συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, ο Τσαβούσογλου απαντά: «μία ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μία οκά θεραπείας».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά από την αρχή, διαφορετικά, προσθέτει, μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβούνται οι Ελληνοκύπριοι από την Τουρκία».
Επίσης, δηλώνει ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη προκλήσεις ασφάλειας, προσθέτοντας ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο θα παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές».
Αναφερόμενος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τσαβούσογλου προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά την έκφρασή του, ενήργησε ενάντια στις αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας «μονομερώς περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κατά παράβαση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».
Ο Τσαβούσογλου διερωτάται εάν οι Ελληνοκύπριοι ανέμεναν ότι η Τουρκία θα παρέμενε αδρανής να παρακολουθεί, «ενώ αμφισβητούνται τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες, που μεταφράζονται ωσάν να μην έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι στους φυσικούς πόρους, δεν θα οδηγήσουν τους Ελληνοκυπρίους πουθενά».
Ο Τσαβούσογλου επιμένει και στην τουρκική αξίωση για εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ε.Ε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ