Με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συναντάται σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό…
Σε ψυχρό κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε ο κ. Έιντε το Σαββατοκύριακο έχουν ενοχλήσει τη Λευκωσία, ενώ και η Αθήνα δια του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε διευκρινίσεις από τον ΟΗΕ. Ο κ. Έιντε στις συνεντεύξεις του απέδιδε ευθύνες σε όλους για το «ναυάγιο» των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ενώ διατήρησε αποστάσεις με την εκδοχή της ελληνικής και ελληνοκυπριακής θέσης για το τι ακριβώς συνέβη στο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, που προηγήθηκε της ανακοίνωσης για λήξη της Διάσκεψης.
Ο κ. Έιντε θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της έκθεσης που θα ετοιμάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Εξάλλου την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμα 6 μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP) στην Κύπρο.
Ο κ. Έιντε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφερόμενος στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανα είπε πως «υπήρξε πράγματι πρόταση Τσαβούσογλου, που θα ικανοποιούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά», αλλά δεν έδωσε διευκρινήσεις επικαλούμενος το απόρρητο της διαδικασίας. Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν «και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να στηρίζουν τις μέχρι σήμερα παραμέτρους για λύση» διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ήταν αλλού ο Έιντε;
Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, «σε σχέση με όσα αναφέρει ο κ. Έιντε σε μία από τις συνεντεύξεις που απλόχερα μοιράζει», καλεί τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να δώσει διευκρινήσεις.
«Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των "παρεμβατικών δικαιωμάτων" και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Έιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;».
Γιατί, προστίθεται, «έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Έιντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…».
Στην ανακοίνωση το υπουργείο εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Έιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνικά έντυπα, εκφράζοντας απορία γι’ αυτό. «Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών», σημειώνεται.
Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Έιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης».
Η φράση του στην ίδια συνέντευξη «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου», καταλήγει στο συμπέρασμα το υπ. εξωτερικών, «είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει».
Επιτηδευμένοι ακροβατισμοί
Η Λευκωσία με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για προσωπικές εκτιμήσεις και επιτηδευμένους ακροβατισμούς του κ. Έιντε, που «με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».
Ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε τον κ. Έιντε να κάνει αυτοκριτική για τον ρόλο που επιτέλεσε με τη δημιουργία προσδοκιών η οποία συνέτεινε στην προετοιμασία ή απουσία επαρκούς προετοιμασίας των συναντήσεων.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δυστυχώς ο κ. Έιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Τον κάλεσε να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εεξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».
Συνομιλίες τέλος
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σε δηλώσεις του είπε πως οι συνομιλίες για το κυπριακό θα πρέπει να τερματιστούν και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει απομάκρυνση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Είπε επίσης ότι «μετά από τις αιχμές που έχει αφήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αν έχει λίγη ευαισθησία τουλάχιστον θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Φαίνεται όμως ότι έχει στόχους και εννοεί να συνεχίσει για να πετύχει εκείνο που θέλει».
Κατά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΡΙΚ, οι συνομιλίες στο Κυπριακό πρέπει να τερματιστούν και να αρχίσουν υπό άλλη μορφή. Όπως είπε, ο διάλογος θα πρέπει να αφορά τη δημιουργία ενός πραγματικά λειτουργικού, βιώσιμου και σωστού κράτους, χωρίς βέτο. Εάν θα υπάρχουν βέτο στη λύση, τόνισε, τότε αυτή δεν θα λειτουργήσει.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση πως όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο Κυπριακό η λύση θα αφορά όχι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία. Πρόσθεσε πως εάν η τουρκική πλευρά όντως επιθυμεί να επιτευχθεί ένα σωστό κράτος, να εργαστεί γι’ αυτό, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένα κατασκεύασμα το οποίο θα καταρρεύσει και θα βρεθούμε ενώπιον χάους. Έθεσε το ερώτημα εάν αυτό το κράτος θέλουμε.
Απομάκρυνση Έιντε
Εξάλλου κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο ζητούν την απομάκρυνση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρώντας ότι έχει εκφύγει της αποστολής του και δεν είναι αμερόληπτος. Σύντομα αναμένεται να λήξει το συμβόλαιο του Νορβηγού διπλωμάτη με τον ΟΗΕ και αν επιστρέψει στη χώρα του όπου αναμένεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στη κυβέρνηση.