Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος παρά τις επαφές της απεσταλμένης του ΟΗΕ

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πρώην υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρόκειται να βρεθεί απόψε Τρίτη του Πάσχα στη Κύπρο, για νέες επαφές με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Αυτή θα είναι η τρίτη επίσκεψη μετά τον διορισμό της, χωρίς να είναι ορατή η λύση για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση, με την άρνηση Άγκυρας και ψευδοκράτους, να διαπραγματευτούν στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των όσων είχαν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας μέχρι τον Ιούλιο του 2017, που διεκόπησαν οι συνομιλίες με ναυάγιο λίγο πριν την τελική κατάληξη.

Η κα Ολγίν Κουεγιάρ εκτός από τις επαφές που θα έχει αύριο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων, με επιχειρηματίες και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που ασκούν επιρροή στις κοινότητες τους.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, πριν την άφιξη της στη Κύπρο είχε επαφές στις Βρυξέλλες με παράγοντες της ΕΕ ενώ συναντήθηκε στην Άγκυρα και με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

 

Χάσμα αγεφύρωτο



Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές στον ΟΗΕ, ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και αύριο, αν αυτές γίνουν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για επιδίωξη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2017.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί με τη Τουρκία, θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα συνομιλιών αν πρώτα δεν γίνει αποδεκτή η απαίτηση τους για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και αναγνώριση του ψευδοκράτους, ώστε να επιτευχθεί λύση δύο κρατών. Παρά το ότι αυτή η θέση βρίσκεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και έχει απορριφθεί από την ΕΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά επιμένει, οδηγώντας σε αδιέξοδο την πρωτοβουλία της κυρίας Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Ερσίν Τατάρ σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από τη νέα πολιτική, που ασκείται σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και ότι αυτό θα το διαβιβάσει για άλλη μια φορά στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Υποστήριξε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια ομοσπονδιακή λύση και ότι δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης «όσο δεν γίνονται αποδεκτά το διεθνές ισότιμο καθεστώς και η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού».
 

Tags
Back to top button