Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι πίθηκοι του πλανήτη

Ο καθηγητής βιολογίας Αλεχάντρο Εστράδα του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού φοβάται ότι ο 21ος αιώνας επιφυλάσσει στην ανθρωπότητα μια άνευ προηγουμένου οικολογική τραγωδία, δηλαδή την εξαφάνιση από προσώπου Γης των γενετικών «πρωτοξάδελφών» μας στη μεγάλη οικογένεια των ανθρωποειδών.

Στην κορυφή της βρίσκεται η αφεντιά μας και από κάτω γίββωνες, ουραγκοτάγκοι, γορίλες και χιμπαντζήδες. Οι τρεις τελευταίοι μαζί με τον άνθρωπο ανήκουν στην κατηγορία των «Ανώτερων» ή «Μεγάλων Πιθήκων», με τη διαφορά ότι εκείνοι δεν μηχανεύονται τίποτα σε βάρος μας –όπως στην κλασική fiction ταινία «Ο Πλανήτης των Πιθήκων»– ενώ εμείς με την ασύγκριτη ευφυΐα μας και την απύθμενη απληστία μας τους οδηγούμε στον αφανισμό.

Οι λόγοι που πρέπει να προστατεύσουμε τους πιθήκους δεν είναι μόνο συναισθηματικοί, επειδή «αποτελούν τον κοντινότερο βιολογικό μας συγγενή», τονίζει ο Μεξικανός καθηγητής. Η δραστική μείωσή τους θα διαταράξει τη βιολογική αλυσίδα οδηγώντας σε εξαφάνιση κι άλλα είδη ζώων και φυτών, ορισμένα από τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της κλιματικής και διατροφικής ισορροπίας στον πλανήτη. Επομένως η εξαφάνιση των πρωτευόντων (primates) με τα οποία μοιραζόμαστε κοινό DNA κατά 99% μπορεί τελικά να αποβεί μοιραία και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Υστερα από έρευνες 35 χρόνων, που συμπύκνωσε με τη συνδρομή τριάντα συναδέλφων του σε μια ισχυρά τεκμηριωμένη δημοσίευση στο Science Advances, ο Μεξικανός καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα 50 χρόνια θα εξαφανιστούν από τη Γη τα 378 από τα 504 είδη πιθήκων, δηλαδή περίπου το 75% του συνολικού πληθυσμού. Πρόκειται για έγκλημα κατά της φύσης, ισοδύναμο με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε απόλυτους αριθμούς διαγνώστηκε ότι 6 στα 10 πρωτεύοντα κάθε είδους απειλούνται με αφανισμό – από τους ογκώδεις ορεινούς γορίλες των 200 κιλών στις ζούγκλες της Αφρικής, ως τους λεπτεπίλεπτους λεμούριους των 30 γραμμαρίων στη Μαδαγασκάρη.

Αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο άνθρωπος, με την ποικιλότροπη πίεση που ασκεί στα οικοσυστήματά τους, ενώ η κλιματική αλλαγή –ανθρωπογενής κι αυτή σε σημαντικό βαθμό– βάζει επίσης το χεράκι της.

Παρθένα δάση αποψιλώνονται για ξυλεία, για δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων και για εξορύξεις που δηλητηριάζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, ενώ πολλά ζώα πέφτουν θύματα παράνομου κυνηγιού για το κρέας τους.

Μόνο στη Νιγηρία και το Καμερούν θανατώνονται για βρώση 150.000 πιθηκοειδή κάθε χρόνο, ενώ χιλιάδες μαϊμούδες καταναλώνουν οι μεταλλωρύχοι του Κονγκό που βγάζουν κοβάλτιο για τα κινητά μας.

«Βλέποντας τη ραγδαία μείωση των πληθυσμών και την κλιμάκωση της απειλής, φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε σύντομα τσουνάμι εξαφανίσεων. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε!», αναφέρει σύμφωνα με την El Pais ο καθηγητής Εστράδα. «Με το άρθρο μας», προσθέτει, «απευθύνουμε έκκληση για παγκόσμια δράση στην επιστημονική κοινότητα, την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις, ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα».

Η… Μαύρη Βίβλος

Η… «Μαύρη Βίβλος των Πιθήκων» του Science Advances ξεχειλίζει από τεκμηριωμένα στοιχεία.

* Στην Ασία απειλείται το 73% των πρωτευόντων, με τους περίφημους λεμούριους της Μαδαγασκάρης να κινδυνεύουν σε ποσοστό 87%.

* Ο ουραγκοτάγκος της Σουμάτρας έχει χάσει το 60% των ενδιαιτημάτων του την τελευταία εικοσαετία. Θα χάσει άλλο ένα 30% λόγω της αποψίλωσης δασών για φοινικέλαιο και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

* Για το 76% της καταστροφής οικοσυστημάτων ευθύνεται η γεωργία, αφού ανάμεσα στο 1990 και το 2010 η επέκταση των καλλιεργειών για τρόφιμα και βιοκαύσιμα στον Αμαζόνιο, στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία και Ωκεανία στέρησε από τα πρωτεύοντα 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης – έκταση 11 φορές σαν την Ελλάδα! Τα χειρότερα όμως δεν έχουν έλθει. Οι εκτάσεις των πιθήκων θα συρρικνωθούν ακόμη κατά τα 2/3 τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τα ζώα να αντιμετωπίζουν πόλεμο εξόντωσης! Κάποια ίσως αμυνθούν με νύχια και με δόντια προτού υποκύψουν «στο μεγαλύτερο θηρίο, τον άνθρωπο», όπως τον χαρακτήριζε ο Πλούταρχος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές που υποφέρουν τα πρωτεύοντα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και το κορυφαίο εξ αυτών, ο άνθρωπος! «Στις ζώνες κινδύνου των πιθηκοειδών παρατηρούμε υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανισότητας, αναλφαβητισμό και έλλειψη διατροφικής ασφάλειας. Η καταστροφή φυσικού κεφαλαίου από τις δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς και τις ανίκανες κυβερνήσεις απειλεί εξίσου το είδος μας με τους μακρινούς συγγενείς του», τόνισε ο καθηγητής Εστράδα.

Ο συνεργάτης του καθηγητής Μακρο-οικολογίας στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Δαβίδ Νογές-Μπράβο, συμπλήρωσε ότι επείγει η λήψη μέτρων για να μην ολοκληρωθεί το κακό: «Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στις τροπικές χώρες, μείωση φόρων κατανάλωσης και προστασία των δασών, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Αν δεν προλάβουμε να σώσουμε τα πιθηκοειδή, τότε οι ζούγκλες και τα δάση του πλανήτη θα πάψουν να αναγεννιούνται με την ίδια ευκολία και θα μειωθεί η ικανότητα της φύσης να μεταφέρει σπόρους σε μεγάλες αποστάσεις…».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Tags
Back to top button