Η Κίνα σχεδιάζει να προσγειώσει το πρώτο όχημα ανίχνευσης της ανεξερεύνητης «σκοτεινής πλευράς» της Σελήνης το 2018, που θα αποτελέσει παγκόσμιο ορόσημο...
Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο να στείλει άνθρωπο στο διάστημα με δικό της διαστημόπλοιο, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η χώρα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι και πριν το τέλος του 2013 είχε ολοκληρώσει την πρώτη προσγείωση στη Σελήνη από το 1976, με το διαστημόπλοιο Τσάνγκ'ε-3 και με ένα όχημα που κινήθηκε στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.
Ο Γιάνγκ Λιουέι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Επανδρωμένης Αποστολής στο Διάστημα της Κίνας και ο πρώτος Κινέζος που πήγε στο διάστημα, είπε ότι «δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο ακόμα» ώσπου να υπογραφεί η επίσημη άδεια και να δοθούν τα χρήματα για την αποστολή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Σινγχουά) χθες.
Το πρακτορείο δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η αποστολή επανδρωμένου σκάφους θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα.
Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η Κίνα θέλει να στείλει αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι έως το 2036. 'Ηταν η πρώτη επίσημη βεβαίωση από την κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης με επανδρωμένο διαστημόπλοιο.
Η προώθηση του προγράμματος του διαστήματος αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει εκφράσει την επιθυμία να δει την Κίνα ως παγκόσμια δύναμη στο διάστημα.
Ένα από τα προγράμματα που έχει δοκιμάσει η Κίνα είναι και αντιδορυφορικοί πύραυλοι. Αυτό ώθησε την αμερικανική Γερουσία να απαγορεύσει την αντίστοιχη υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) να συνεργαστεί με την Κίνα εξ αιτίας ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, κατηγορώντας την Κίνα ότι προωθεί δράσεις που σκοπεύουν να εμποδίσουν εχθρούς της να χρησιμοποιήσουν μέσα που βρίσκονται στο διάστημα σε περίπτωση κρίσης.