Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε στον Μουν Τζάε Ιν ότι θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του εφόσον οι ΗΠΑ συμφωνήσουν για την άρση της εμπόλεμης κατάστασης και υποσχεθούν να μην επιτεθούν στη χώρα του. Εκδήλωσε μάλιστα την πρόθεση να καλέσει ειδικούς και εκπροσώπους των ΜΜΕ από Σεούλ και Ουάσιγκτον για να παραστούν στο κλείσιμο του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας στο Πούνγκιε-Ρι.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ δεσμεύεται για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Ανάλογη συμφωνία υπέγραψε με τη Σεούλ το 1992, με τις ΗΠΑ το 1994, με τους εκπροσώπους στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις το 2005 και με την κυβέρνηση Ομπάμα το 2012. Και δεν τήρησε καμία. Αναλυτές λένε ότι τα διπλωματικά ανοίγματα του Βορειοκορεάτη δικτάτορα δεν αποκλείεται να είναι και αυτή τη φορά κούφια λόγια που αποβλέπουν στη χαλάρωση της τανάλιας των κυρώσεων στο καθεστώς του.
Η προθυμία του Κιμ να διαπραγματευτεί την εγκατάλειψη του πυρηνικού του προγράμματος αποκαλύφθηκε την ώρα που ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, μιλούσε για την «καλή κουβέντα», που είχε μαζί του, όταν τον επισκέφθηκε μυστικά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών και για την αίσθησή του ότι ο Κιμ έλαβε το μήνυμα της Ουάσιγκτον.
Αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, ο σκληροπυρηνικός Τζον Μπόλτον, θέλει να δει «πραγματική δέσμευση» από την Πιονγιάνγκ κι όχι μόνον λόγια, όπως είπε σε αμερικανικά ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο. Κι η αλήθεια είναι ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Κιμ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο πρώτος όχι μόνον δεν αποκήρυξε το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι μια μακρά διαδικασία, που θα απαιτήσει επίπονες διαπραγματεύσεις και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο Κιμ κι ο Μουν Τζάε Ιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν φέτος συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για να διαπραγματευτούν μια συνθήκη ειρήνης που θα σημάνει το επίσημο τέλος του πολέμου της Κορέας 65 χρόνια από τη λήξη του – μια από τις βασικές εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά εδώ και καιρό το κομμουνιστικό καθεστώς-. Μόνον που το τελευταίο δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του πυρηνικού του προγράμματος, ούτε ξεκαθάρισε τι εννοεί όταν κάνει λόγο για μια κορεατική χερσόνησο «χωρίς πυρηνικά» και κατά πόσον θα απαιτήσει πλήρη ή μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το νότιο γείτονά του.
Η εγκατάλειψη του πυρηνικού του οπλοστασίου είναι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό ατού του Κιμ αν θέλει όντως να αποσπάσει μια ειρηνευτική συμφωνία, διπλωματική αναγνώριση και οικονομική βοήθεια και γι’ αυτό δεν μπορεί να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του, λένε στη Σεούλ.
Αλλά στην Ουάσιγκτον φοβούνται ότι -όπως έχει δείξει τόσες φορές η ιστορία- ο Κιμ δεν προτίθεται, τώρα που απέκτησε όπλα ικανά να πλήξουν ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπως διατείνεται το καθεστώς του, να τα εγκαταλείψει. Το μόνο που θέλει, λένε, είναι να βελτιώσει την εικόνα του και να δυσκολέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να απειλεί την Πιονγιάνγκ με ανάληψη στρατιωτικής δράσης...
Όπως και να έχει, ο Κιμ βγήκε κερδισμένος διπλωματικά και έκανε κίνηση ματ με τον χειρισμό του πυρηνικού του οπλοστασίου.