Τον κωδικό μετακίνησης «6» θα στείλουμε παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάμε στα τραπέζια, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».
«Περισσότεροι έλεγχοι στις γιορτές»
Κληθείς να διευκρινίσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, είπε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.
Έτσι, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, για τις γιορτές, σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «στοίχημα» του εμβολιασμού
«Δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα», είπε για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα παραλάβει σε λίγες μέρες η χώρας μας και εξήγησε ότι, «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες» και συμπλήρωσε πως «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», διευκρινίζοντας πως «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».
Όπως όμως τόνισε ο kυβερνητικός Εκπρόσωπος, «το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες κι ελπίζουμε να δουλέψει».
Όσο αφορά στη διανομή του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό και παραδέχθηκε πως, «πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, «από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό».
Ειδικά όμως για μεμονωμένης παραγγελίας από ελληνικής πλευράς, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια κι έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».
«Επανεξέταση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου»
Διαφωνώντας ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους. «Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ», τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας, τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown», επανέλαβε και είπε πως «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά».
Ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».
«Ακούμε τους ειδικούς: όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή», είπε σχολιάζοντας την αρνητική τάση στο να εμβολιαστούν κάποιοι, ενώ ειδικά για τις αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν από τους υγειονομικούς, είπε πως «αν είναι γυναικολόγος ή ορθοπεδικός, τότε καλά κάνει και ρωτάει τον επιδημιολόγο» και τόνισε ότι «έχει σημασία η ενημέρωση, γι’αυτό και καθιερώσαμε από χθες την ενημέρωση».
Ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν έχουμε λάβει αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή».
Νέα μέτρα και διαρκής συναγερμός
Στο λάκκο των λεόντων έπεσε η όποια πιθανότητα μικρής χαλάρωσης για τις ημέρες των γιορτών, καθώς η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του κορvνοϊού έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Με πρώτη κίνηση την επέκταση της καραντίνας στις 10 ημέρες για τους επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, με νέα μέτρα επανέρχεται -πιθανώς τις επόμενες ώρες- το κυβερνητικό επιτελείο, αυστηροποιώντας στο έπακρο τα πλαίσια ελέγχου, τουλάχιστον μέχρις ότου εκκινήσει η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών.
Ο νέος πονοκέφαλος, που ακούει στο όνομα μετάλλαξη, έχει προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες, προκρίνοντας πιο συντηρητικές λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο «παρουσίας» του νέου στελέχους του ιού και στην Ελλάδα. Με τις συνθήκες να «αγριεύουν» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της κατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία, ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού, θέτοντας και «προδιαγραφές» για το ρεβεγιόν. «Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, μην κρύβοντας και τον προβληματισμό του για την επομένη της λήξης των υφιστάμενων μέτρων.
Ανακοινώσεις σήμερα από το υπουργείο Υγείας
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας θα γίνει ζωντανά από το υπουργείο Υγείας. Κάθε Δευτέρα, η ενημέρωση αφορά τα εμβόλια, τις Τρίτες και τις Πέμπτες η ενημέρωση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, κάθε Τετάρτη την ενημέρωση αναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τις Παρασκευές την ενημέρωση κάνουν οι Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Αυτή την εβδομάδα, όμως, επειδή την Παρασκευή είναι ανήμερα των Χριστουγέννων, η ενημέρωση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα γίνει σήμερα.
Με το νέο έτος οι αποφάσεις
«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία» τόνισε χθες ο κ. Γώγος και διευκρίνισε πως «η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων».
Για ένα ρεβεγιόν διαφορετικό από τα άλλα έκανε λόγο και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προτείνοντας το ρεβεγιόν να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η όποια συνάθροιση θα πρέπει να γίνει κατά την κ. Λινού με μικρό αριθμό και με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.
Στον αντίποδα, παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εισηγήθηκε χθες ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος τυχόν αναζωπύρωση του ιού, αν επιστρέψει νωρίτερα η κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν και τα σχολεία, παρά την πρόθεση για επανεκκίνησή τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Την ίδια ώρα, η πρόθεση στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας της μεταβλητής «μετάλλαξη» αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αν ξεφύγουν τα πράγματα τα Χριστούγεννα, θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά προειδοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιό και όχι για μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών».
Σαρωτικούς ελέγχους, αλλά και εισαγωγή νέων μέτρων εντός της ημέρας προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «παρακολουθούμε κι άλλες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως η Μαγνησία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, παράλληλα με την πλήρη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ. «Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις» γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προειδοποίησε ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».
Ρεβεγιόν αλά Πάσχα
Τα διαδοχικά κυβερνητικά μηνύματα, έμπλεα προειδοποιήσεων φέρνουν, κατά πληροφορίες, πιο κοντά τη «λύση Πάσχα» στα Χριστούγεννα, καθώς στα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες είναι και η εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων με το τριήμερο της Ανάστασης, οπότε και είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διαφυγής για επίδοξους εκδρομείς.
Η εξάντληση κάθε πρόσφορου μέτρου για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του ιού είναι, άλλωστε, σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς ο στόχος της συλλογικής ανοσίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν την ερχόμενη Άνοιξη. Μάλιστα, παρουσιάζοντας χθες τον οδικό χάρτη του εθνικού εμβολιασμού, τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο Γ.Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έθεσαν το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις προτεραιότητες, καθώς σε τέσσερις ημέρες καταφθάνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα. Ως προς τις ομάδες που θα εμβολιαστούν κατά σειρά, θα προηγηθούν όλων οι υγειονομικοί, ακολούθως τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και έπονται οι πολίτες άνω των 85 ετών.