Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο: «Η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν περιμέναμε τέτοια περίοδο να έχουμε πυρκαγιές»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημέρωσε σ συνέντευξη Τύπου για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και μαίνεται για τρίτη μέρα.

Στην αντιμετώπιση της φωτιάς εκτός των εγχώριων μέσων πυρόσβεσης θα συμβάλουν και αεροπλάνα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε, το ανάγλυφο του εδάφους δεν επέτρεψε στα οχήματα που έφτασαν εγκαίρως να επέμβουν, ενώ οι καιρικές συνθήκες και το μέγεθος του μετώπου δημιούργησαν μικροκλίμα που δυσκόλεψε τον έλεγχο της φωτιάς, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια. Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε τις υφιστάμενες δυσκολίες με την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, αναφέρθηκε στις δυνάμεις που επιχειρούν και υπαινίχθηκε ότι η έναρξη της φωτιάς ενδέχεται να οφείλεται σε εμπρησμό.

«Η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε στην Κορινθία, Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρή πυρκαγιά. Στην έναρξη της πυρκαγιάς επίγειες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να περάσουν τον δρόμο λόγω δύσβατων σημείων, χρησιμοποιήσαμε μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος και να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Κικίλίας.

«Την πρώτη μέρα είχαμε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα, ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 22 εναέρια», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχει κρισιμότητα, πρέπει να δει κανείς αν μπορεί να ελεγχθεί μέτρο-μέτρο όλη αυτή η έκταση. Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους χθες στη μεγάλη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο ανέφερε: «Μας στεναχωρεί, η κουλτούρα που έχουμε προς το 112 και η μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών είναι κομβική. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας».

Κικίλιας: Έκκληση στους πολίτες να μένουν μακριά από τις φωτιές - Σκληρή μάχη στα δύο μέτωπα της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης.

Νωρίτερα το πρωί και ειδικότερα στις 7:20, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι. Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ».

H έκταση του πύρινου μετώπου άγγιξε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες έφτασαν χθες κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία διεκόπη.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι στα Ροζενά Κορινθίας και στο πεδίο της πυρκαγιάς μετέβη χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά άφησε πίσω της δυο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών νεκρούς, καμένα δάση, καλλιέργειες και υποδομές. 

 

Tags
Back to top button