Πιστεύετε ότι ο κεραυνός χτυπάει πάντα το ψηλότερο σημείο; Λάθος, και ιδού η απόδειξη.
Οι ανυποψίαστοι επιβάτες αυτού του αυτοκινήτου, που κινούνταν χαλαρά κι ανέμελα σε λεωφόρο της πόλης, πήραν ένα εποπτικό μάθημα Φυσικής. Πρώτον, έμαθαν ότι όλοι οι κανόνες έχουν κι εξαιρέσεις. Και δεύτερον, επιβεβαίωσαν ότι ένα εξολοκλήρου μεταλλικό αυτοκίνητο (όχι κάμπριο ή με ανθρακονημάτινη σκεπή, για παράδειγμα) προστατεύει τους επιβάτες του από την ηλεκτρική εκκένωση.
Ο λόγος που τους προστατεύει δεν είναι τόσο ότι τα λάστιχά του το μονώνουν από το έδαφος, όσο διότι το μεταλλικό αμάξωμα λειτουργεί ως κλωβός Faraday, με αποτέλεσμα το ρεύμα να διατρέχει την εξωτερική του επιφάνεια και να μην περνάει από το εσωτερικό του.
Με άλλα λόγια, αν ένας επιβάτης δεν έχει το χέρι του απέξω και δεν αγγίζει μεταλλικά εξαρτήματα που συνδέονται με το εξωτερικό αμάξωμα (π.χ. χερούλι πόρτας), τότε δεν κινδυνεύει. Το κακό είναι ότι τα αυτοκίνητα έχουν κεραίες, καλωδιώσεις κλπ., οπότε το ρεύμα βρίσκει άλλες διόδους καίγοντας ηλεκτρικά συστήματα, ηλεκτρονικά, ή ανοίγοντας ακόμα και τους αερόσακους!
Γι’ αυτό το αυτοκίνητο του video δείχνει αχνιστό, σαν να βγήκε μόλις από το φούρνο! Σίγουρα θα έχει και σημάδι εκεί που το χτύπησε ο κεραυνός, όπως αυτό της φωτογραφίας (δεξιά).
Το περιστατικό πρέπει να συνέβη σε κάποια πόλη της Μέσης Ανατολής, και είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα μαζεύτηκε κόσμος για να δει τι έγινε. Το πώς, τώρα, τραβήχτηκε αυτό το video από κινητό, είναι επίσης κάτι με πιθανότητες επιπέδου… Τζόκερ.
drive.gr