Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Κεραυνός χτυπά Boeing 777 στον αέρα! (βίντεο)

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο ίντερνετ φαίνεται κεραυνός να χτυπά αεροπλάνο που εκτελούσε δρομολόγιο από το Schiphol Airport, του Άμστερνταμ, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Το αεροπλάνο μετά το χτύπημα του κεραυνού συνέχισε απτόητο την πορεία του και προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο της Λίμα.
Οι κεραυνοί πλήττουν συχνότερα τα άκρα από ένα αεροπλάνο, όπως τα πτερύγια ή η μύτη του. Ωστόσο οι πιλότοι συχνά διαμαρτύρονται για ηλεκτρικά προβλήματα και παρεμβολές στα όργανα του αεροπλάνου μετά από χτυπήματα κεραυνού.

Τα νέα αεροσκάφη, όπως τα Dreamliners και τα Boeing Airbus 350, κατασκευάζονται από ένα συνθετικό άνθρακα, καλυμμένο με λεπτό στρώμα χαλκού, που προστατεύει την καμπίνα από ηλεκτρικά ρεύματα. Οι δεξαμενές καυσίμου προστατεύονται επίσης από αστραπές, με μεταλλικά καλύμματα, όπως και οι αεραγωγοί και οι θύρες πρόσβασης που φτάνουν σε θερμοκρασίες έως 27.000 βαθμούς Κελσίου.

Tags
Back to top button