Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκαν οι «εισηγήσεις» των επιστημονικών φορέων – Τι προτείνουν

Μέχρι τις 22 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα αρχίσει να ισχύει από 1η Απριλίου, όπως γνωστοποίησε η ίδια σήμερα, Παρασκευή.

Οι φορείς έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των προτάσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων για το ύψος. Πάντως η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά.

Κατώτατο μισθό 908 ευρώ μεικτά (+16,4%) βάζει στο τραπέζι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Λοβέρδος: «Ναι» στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ αναφέρει πως: «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024.

Αποκλίσεις καταγράφονται όμως και μεταξύ των εργοδοτικών φορέων. Τα ποσοστά των αυξήσεων κυμαίνονται από 3,5 έως 5% δηλαδή κατώτατο από 807 έως 819 ευρώ (μεικτά).

Ο Γιώργος Καρανίκας Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισημαίνει: «Οι μικρομεσαίοι εργοδότες μάλιστα (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) επισημαίνουν ότι ο δρόμος για υψηλότερο κατώτατο πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω μείωση των εισφορών και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. ατομικών επιχειρήσεων»..

Κατώτατο έως 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά) προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμά ότι για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται έως και 0,5%. Κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι 4%.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μικρές επιχειρήσεις και συγκεκριμένοι κλάδοι όπου ο κατώτατος είναι πιο διαδεδομένος το ΚΕΠΕ προτείνει έως 3 με 4 % ενώ το ΙΟΒΕ προτείνει συνετή αύξηση στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου ετήσιου πληθωρισμού.

 

Tags
Back to top button