Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κατρακύλα στις τιμές του πετρελαίου: Η Σαουδική Αραβία και ο εμπορικός πόλεμος πιέζουν την Αγορά

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν έντονα την Τετάρτη και βρέθηκαν στη μεγαλύτερη μηνιαίας πτώση των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμα για αύξηση παραγωγής, με στόχο την επέκταση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας περιορίζει τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με το 

Η τιμή του Brent κατέγραψε απώλειες 1,14 δολαρίων ή 1,77%, στα 63,11 δολ./βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 2,20 δολάρια ή 3,64%, στα 58,22 δολ./βαρέλι. Από την αρχή του μήνα, το Brent έχει χάσει περίπου 15% και το WTI περίπου 18%, ποσοστά που συνιστούν τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις από τον Νοέμβριο του 2021.

Η καθοδική πίεση εντάθηκε μετά τη στάση του Ριάντ, που δεν δείχνει πρόθεση να ενισχύσει τις τιμές μέσω νέων περικοπών στην παραγωγή και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανεχθεί παρατεταμένα χαμηλές τιμές. Αυτό τροφοδότησε ανησυχίες για νέα «πόλεμο παραγωγής» εντός του OPEC+.

Πηγές ανέφεραν πως αρκετά μέλη του OPEC+ ενδέχεται να προτείνουν για δεύτερο συνεχή μήνα αύξηση της παραγωγής στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου. Παράλληλα, η πιθανή διπλωματική αποκλιμάκωση σε Ιράν και Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας –των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου παγκοσμίως– αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Η πρόσφατη επιβολή δασμών από τον Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές, και τα αντίποινα του Πεκίνου, έχουν εντείνει τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης εντός του 2025 έχει αυξηθεί αισθητά. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης.

Μικρή στήριξη στις τιμές προσέφερε η απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδαέως 25 Απριλίου, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές και η ζήτηση από τα διυλιστήρια.

Tags
Back to top button