Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος για ολιγωρία στο θέμα Υμηττού

Για ολιγωρία κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος φορείς που ασχολούνται με την προστασία του Υμηττού...  

Οπως υποστηρίζουν, 20 μήνες μετά την προδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που όριζε την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το προεδρικό διάταγμα προστασίας του όρους, ούτε η μελέτη έχει εγκριθεί ούτε οι δασικοί χάρτες του βουνού έχουν αναρτηθεί.

Με χθεσινή ανακοίνωση, η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού καλεί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναλάβει άμεσα δράση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του πλαισίου προστασίας του όρους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει οι δήμοι περί τον Υμηττό, ζητώντας την ακύρωση του πλαισίου προστασίας του 2011 και την επαναφορά τού σαφώς λιγότερο αυστηρού προηγουμένου. Απαντώντας στα ερωτήματα που είχε θέσει το ΣτΕ, το Ευρωδικαστήριο ζήτησε τον Σεπτέμβριο του 2015 να εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πλαίσιο προστασίας.

«Παρά τη δέσμευση του τότε υπουργού κ. Τσιρώνη ότι η προκήρυξη για την εκπόνηση της ΣΜΠΕ θα ήταν έτοιμη εντός του 2015, η ΣΜΠΕ ανατέθηκε στον μελετητή 10 μήνες αργότερα (21.07.2016). Εχουν περάσει περίπου 11 μήνες από τότε και η ΣΜΠΕ δεν έχει παραληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος», αναφέρει η διαδημοτική επιτροπή, που εκπροσωπεί 35 φορείς και συλλογικότητες.

Το πρόβλημα είναι ότι η Πολιτεία είχε μέχρι στιγμής εξασφαλίσει την ανοχή του ΣτΕ ζητώντας χρόνο για την ολοκλήρωση της μελέτης. Οπως επισημαίνει η Διαδημοτική Επιτροπή, παρά την αναβολή που δόθηκε έως τον Μάρτιο, το υπουργείο δεν ήταν ούτε τότε σε θέση να ανταποκριθεί και ζήτησε νέα αναβολή για να καταθέσει τη ΣΜΠΕ και να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες του Υμηττού. «Σημειωτέον ότι οι δασικοί χάρτες έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις υπηρεσίες εδώ και δύο χρόνια, έχουν θεωρηθεί αλλά δεν έχουν αναρτηθεί. Και γι’ αυτό δεν έχουν παραδοθεί και στον μελετητή της ΣΜΠΕ, με συνέπεια αυτός να εκπονεί τη μελέτη με μη επικαιροποιημένα στοιχεία», αναφέρει. Οπως επισημαίνει, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση και οδήγησε στο «πάγωμα» της διαδικασίας ολοκλήρωσης και παραλαβής της ΣΜΠΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι βρίσκεται πλέον στα τελικά στάδια επεξεργασίας της ΣΜΠΕ και ότι είναι θέμα χρόνου η έγκρισή της, μαζί με ορισμένες τροποποιήσεις στο προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό.

Tags
Back to top button