Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μίλησε τελικά στην σερβική κοινότητα στο χωριό Μπάνιε του Κοσόβου μέσω τηλεφώνου, καθώς δεν κατάφερε να φτάσει στο χωριό λόγω οδοφραγμάτων στους γύρω δρόμους που στήθηκαν από αλβανόφωνους κατοίκους.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους του Μπάνιε ο κ. Βούτσιτς επέρριψε την ευθύνη στις κοσοβάρικες Αρχές, λέγοντας πως η Πρίστινα «δεν ήθελε» την επίσκεψή του, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Υποστήριξε ότι η κοσοβάρικη κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τα εμπόδια που αντιμετώπισε ήθελε καθώς «σαν μικρό παιδί» ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι θα περάσει η δική της βούληση.
Επέκρινε επίσης την NATOϊκή ειρηνευτική δύναμη διότι δεν απέτρεψε το στήσιμο των οδοφραγμάτων.
Το περιστατικό ήλθε δύο ημέρες αφότου η σερβική πλευρά ακύρωσε αιφνιδιαστικά συζητήσεις κορυφής με τον κοσοβάρο πρόεδρο Θάτσι στις Βρυξέλλες, όπου κύριο αντικείμενο θα ήταν το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ώστε να επιλυθούν οι διμερείς διαφορές που χωρίζουν Βελιγράδι και Πρίστινα εδώ και δύο δεκαετίες.
Η δύναμη από το NATO από την πλευρά της ανακοίνωσε πως βοηθά τις Αρχές του Κοσόβου στην διάλυση των οδοφραγμάτων.
Σε ανακοίνωσή της η δύναμη KFOR αναφέρει πως δεν υφίσταται απειλή για την ασφάλεια του κ. Βούτσιτς κι ότι εργάζεται για την ειρηνική απομάκρυνση των εμποδίων από τους δρόμους γύρω από το χωριό Μπάνιε.
Ξεκαθάρισε όμως πως είναι έτοιμη να επέμβει εάν είναι απαραίτητο.
Το Κόσοβο αποσχίστηκε από την Σερβία το 1999, μετά από πολύνεκρο πόλεμο, και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία και κρατική υπόστασή του το 2008.
Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την πρώην επαρχία του, πολιτική που ακολουθούν επίσης η Ρωσία και πέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όμως περισσότερες από 100 χώρες αναγνωρίζουν κανονικά την Πρίστινα.